Radojičić: Beograd misli na svu decu, a naročito onu najugroženiju Beoinfo

Objavljeno: 20.11.2018. 23:33 Izmenjeno: 21.11.2018. 11:39

Svakog dana treba da činimo nešto lepo i značajno za našu decu, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u Domu Narodne skupštine

foto Beoinfo

On je, obraćajući se na svečanosti Odbora za prava deteta Narodne skupštine, koju je ovaj odbor priredio zajedno sa Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije i timom Unicefa, istakao da svi zajedno treba da decu više volimo, da ih pazimo i da se igramo sa njima.

– Beograd je veliki grad i mora da misli na svu decu, naročito na onu koja su najugroženija i kojima je pomoć najpotrebnija. To su deca bez roditelja, siromašna deca i deca sa posebnim potrebama. Beograd to i radi. Do kraja ove ili početkom sledeće godine otvorićemo Prihvatilšte za decu na Zvezdari u prostoru od 1.700 kvadrata, gde će moći da bude zbrinuto mnogo više od šeststo dece koliko sada možemo i da zadovolje neke od svojih potreba. U prihvatilištu ćemo ponuditi sasvim nove usluge socijalne zaštite, poput svratišta za zbrinjavanje najugroženije dece – rekao je Radojičić.

On je naglasio značaj saradnje sa Unicefom, ističući da je ova organizacija partner sa gradom i državom u mnogim projektima.

– U prethodnom periodu zajedno smo edukovali šezdeset pedijatara da rano prepoznaju poremećaje u razvoju, napravljeno je pet savetovališta za decu sa posebnim potrebama i poremećajima u razvoju, usavršena je aplikacija „Halo beba”, a hiljadu dece sa posebnim potrebama uključeno je u razne sportske aktivnosti adekvatne za njih. To, ipak, nije dovoljno jer deci moramo da pružamo još više i još bolje uslove da rastu u srećnim okolnostima i da imaju bolju budućnost – poručio je Radojičić.

Potpredsednik Narodne skupštine i član Odbora za prava deteta Veroljub Arsić je podsetio da je na današnji dan 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, a Republika Srbija ju je među prvim državama ratifikovala.

– Skoro tri decenije Srbija pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost zaštiti prava deteta kao najosetljivijem i najranjivijem članu naše zajednice. Narodna skupština je uvek bila usmerena u pravcu zaštite dečjih prava i poboljšanju položaja dece kroz zakonodavne aktivnosti, a od 2012. osnovan je i Odbor za prava deteta. U ovoj oblasti značajni su pomaci, a potpuno smo svesni da je još mnogo posla i izazova pred nama – istakao je on i čestitao deci Svetski dan deteta.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović je podsetila da je 20. novembar proglašen za Svetski dan deteta 1954. godine. Ona je pojasnila koja su osnovna prava deteta, ali se i osvrnula na činjenicu da u opštoj populaciji zemlje ima svega 17 odsto mladih, što je nedovoljno da se održimo.

– Pronatalitetne mere su prioritetne. Ipak, to nije jedini zadatak već je veoma važno da dete bude zaštićeno i da njegov interes bude prioritet – rekla Đukić Dejanović i poručila da čitava zajednica mora da se okupi oko zajedničkog cilja.

Na svečanosti su se obratile i direktorka Unicefa u Srbiji Ređina De Dominićis i novoimenovana promoterka Unicefa za mlade Biljana Stojković, uz prisustvo brojne dece.

Mnoga zdanja u Beogradu, među kojima je i Dom Narodne skupštine, danas je osvetljeno u plavu boju. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana deteta je ,,Plavo za svako dete” i u fokus stavlja adolescente i mlade ljude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana