Radnika zatrpao kamen iz kamiona, apel Ministarstva Tanjug

Objavljeno: 03.10.2016. 17:39 Izmenjeno: 03.10.2016. 17:51

Radnik S. M. (58) iz Grocke poginuo je u nedelju na železničkoj stanici u mestu Ristovac kod Bujanovca, kada ga je zatrpao kamen prilikom istovara iz kontejnera kamiona, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja i apelovalo na poslodavce da primene preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Nesreća se dogodila oko 10:30 sati, kada je S. M, koji je radio kao vozač kamiona, radi istovara aktivirao hidraulični sistem za podizanje kontejnera.

On je izašao iz kabine kamiona i otvorio zadnju stranu kontejnera, nakon čega se na njega sručio kamen tucanik koji je prevozio.

S. M. je bio zaposlen kod poslodavca Železnički integralni transport d.o.o. Beograd.

Inspekcija rada u Vranju je odmah po saznanju za nesreću izašla na lice mesta i započela inspekcijski nadzor, a nakon utvrđivanja činjeničnog stanja preduzeće sve mere iz svoje nadležnosti.

Takođe, Ministarstvo i Inspektorat za rad apeluju na poslodavce i zaposlene da u cilju smanjenja rizika od povređivanja i sprečavanja povreda na radu dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Najveći broj povreda na radu može se izbeći primenom preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i korišćenjem sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

S obzirom da su pojedini radnici koji su zadobili smrtne i teške povrede na radu bili neprijavljeni i da su angažovani bez prethodnog upoznavanja sa tehnologijom rada.

Inspektorat podseća poslodavce da su dužni da sa radno angažovanim osobama zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu i da vode računa o njihovoj stručnoj osposobljenosti, ali i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad.

Poslodavci su, takođe, dužni da prilikom organizovanja radnog procesa obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih i radno mesto na kome su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektorat za rad podseća i zaposlene da su dužni da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije i sredstva za ličnu zaštitu na radu, te da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

Poslodavca koji ne poštuje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske akte iz ove oblasti zaposleni mogu u pisanoj formi, putem imejla, telefona ili lično da prijave nadležnoj inspekciji rada.

Poslodavci i zaposleni se mogu obratiti inspekciji rada i za potrebna obaveštenja i savete u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Podaci o adresama, imejl adresama i brojevima telefona inspekcije rada dostupni su na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs) i na podsajtu Inspektorata za rad (inspektoratrada.minrzs.gov.rs) u okviru tog sajta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana