Radna grupa za poboljšanje poslovne klime, na čelu Vučić Tanjug

Objavljeno: 31.01.2017. 16:08 Izmenjeno: 31.01.2017. 16:08

Savet stranih investitora i Vlada Srbije formirali su Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz „Bele knjige“ Saveta stranih investitora, a predsednik grupe je premijer Aleksandar Vučić, saopšteno je danas iz tog saveta.

„Ključni cilj radne grupe je da kroz sprovođenje preporuka Bele knjige poboljša konkurentnost tržišta Srbije i da na taj način podstakne proširenje postojećih i privlačenje novih investicija, doprinese ekonomskom rastu i smanjenju nezaposlenosti“ izjavila je predsednica Saveta Jana Mihajlova.

Kako je navedeno, u Radnoj grupi su, kao predsednik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, zamenik predsednika – potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić…

U radnoj grupi su i ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i predstavnici i članovi Saveta.

Mihajlova je pohvalila saradnju sa vladom i izrazila uverenje da će formiranje i efikasan rad Radne grupe doprineti povećanju stepena realizacije preporuka iz Bele knjige od sadašnjih 35-45 odsto do 50 odsto na godišnjem nivou.

„Formiranje ove radne grupe je rezultat kontinuirane saradnje sa Vladom i odnosa zasnovanog na poverenju koje smo gradili kroz konstruktivnu razmenu mišljenja, otvorenost i doslednost u dijalogu“, zaključila je predsednica Saveta.

Potpredsednica vlade Mihajlović rekla je da je ulazak u top 10 zemalja na Duing biznis listi Svetske banke koje su sprovele najviše reformi pokazao da se one u Srbiji uspešno sprovode.

Ona je kao primer navela uvođenje elektronske građevinske dozvole, koja se danas u proseku dobija za šest dana.

„Zajedničkim radom sa predstavnicima privrede, Srbija je za dve godine napredovala za više od 40 mesta na Duing biznis listi. Formiranje radne grupe za sprovođenje preporuka iz Bele knjige jeste način da zajedno radimo još efikasnije i da još brže unapređujemo uslove poslovanja u Srbiji“, rekla je Mihajlovićeva.

Radnom grupom će predsedavati predsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović će biti zamenik predsednika, a činiće je šest ministara ekonomskog resora, članovi Upravnog odbora Saveta i izvršna direktorka Saveta.

Radna grupa će formirati ekspertske podgrupe koje će sačinjavati predsedavajući radnih odbora Saveta i predstavnici državnih institucija.

„Bela knjiga““ je najvažnija publikacija Saveta stranih investitora putem koje iz godine u godinu, već 14 i po godina Savet daje preporuke usmerene da podrže rast poslovnih aktivnosti i bolji životni standard građana Srbije.

Članovi Saveta uložili su svoje znanje i stručnost u ovaj projekat sa ciljem da pomognu Srbiji da stvori atraktivnije i održivo poslovno okruženje i da se brže integriše u tržište EU, navodi nse u saopštenju.

Savet nastavlja da jača trenutno okupljajući više od 130 kompanija, koje su uložile više od 28,7 milijarde evra, sa učešćem od 21.7 odsto BDP, 22.2 odsto u izvozu Srbije, 18 odsto srpskog državnog prihoda od poreza na dobit preduzeća i koje direktno zapošljavaju preko 94.000 ljudi u Srbiji.

Udruženje stalno beleži rast – u prošloj godini su investicije porasle za 5,2 milijarde evra, dok je direktno učešće u BDP-u povećano za 3.7 odsto u periodu od prethodne dve godine, zahvaljujući daljem rastu i prilivu novih članica.

Glavni cilj Saveta je da ostvari uticaj na unapređenje poslovne klime u Srbiji dajući konkretne predloge reformi i kroz izgradnju poslovnog portala za komunikaciju sa vlastima u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana