Radićemo bespilotne letelice i dronove,prijem do 5.000 mladih u specijalne jedinice tanjug

Objavljeno: 16.01.2023. 11:04 Izmenjeno: 19.01.2023. 10:52

Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, da će se vojska u narendom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, kao i da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica. „Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandat, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momka i devojaka u specijhalne jedinice, do 5.000 ljudi“, rekao je Vučić. One je istakao da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica. „Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše , male Lazare i Gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske“, rekao je Vučić. Kaže da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

Vučić je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre. „Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica i nivo 3 u okviru četa u okviru brigada izviđičakih jedinica“, rekao je Vučić i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara. Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno. „Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije“, rekao je Vučić. Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove. „Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo“, zaključio je Vučić. Sastanku su pored Vučića prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je to Ministarstvo zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiju. Vučević je nakon sastanka, na kome su predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu, kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je Ministarstvo zadovoljno postupanjem i načinom organizacije, kao i sposobnošću u Vojsci. „Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezano za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana“, kazao je Vučević.

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da je veoma zadovoljan kako su pripadnici vojske i rezervisti izvršili sve zadatke tokom podizanja borbene gotovosti zbog eskalacije stanja na terenu na Kosovu i Metohiji. On je na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na kome je analizirano stanje Vojske u 2022. godini, rekao da je zadovoljan, jer odziv nikada nije bio bolji kao ni borbenost i osposobljenost, koje su, kako je ocenio, bile na visokom nivou i veoma dobri. „Analiziramo šta treba da unapredimo, ali je zadovoljavajuće sa daljom perspektivom. Deo zaključka je da će Srbija nastaviti da ulaže u odbrambeni sistem radi jačanja kapaciteta Vojske Srbije. Nema dana da ćemo to propustiti, jer će nas skupo koštati“, rekao je Vučević. Na pitanje da li bi u Skupštinu uskoro mogao da uđe predlog da se Srbija pridruži NATO alijansi Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana