Žene u vojsci

Sve više među mladim ženama prisutna je želja da se prihvate vojnog poziva. Kako izgleda život mladih žena kao profesionalnih vojnika ili podoficira, šta ih je motivisalo da se bave ovim poslom, te kakva su njihova iskustva i očekivanja

Red, rad, stabilnost, disciplina i samouverenost na putu do cilja opisuje ambiciju mladih žena koje su odlučile da lični uspeh ostvare u Vojsci Srbije.

Do sklapaju i rasklapaju oružje kažu da i na tom polju stoje rame uz rame sa kolegama vojnicima. Naša sagovornica, završila je elektrotehničku školu,a radi kao profesionalni vojnik po ugovoru, sa druge strane ostvarena je kao majka i supruga, a njena porodica ima razumevanja za posao kojim se bavi.

„Ćerka je još uvek mala, ali je svesna da joj mama radi u Vojsci Srbije i ponosna je kada me vidi u uniformi. Suprug je prihvatio posao kojim se bavim i nikakvih problema nemamo zato što radim kao profesionalni vojnik po ugovoru, tih predrasuda nema“, kaže naša sagovornica, profesionalni vojnik u Prvom centru za obuku Vojske Srbije.

U kasarni kažu da je interesovanje žena da budu profesionalni vojnici sve veće.

One se pokazuju kao izdržljivije kada je u pitanju psihofizička snaga i spremnost na specifičan način života, ističe Biljana Matić, vodnik i instruktor osnovne obuke u Prvom centru za obuku Vojske Srbije.

„Licima rezervnog sastava zna biti čudno kada im je žena nadređena, jer kada su oni služili vojni rok toga nije bilo da žena bude u Vojsci, ali bude im zanimljivo.

Vojnicima koji su na služenju vojnog roka ne bude ništa čudno, već znaju za to i navikli su“, kaže ona.

Dr Mina Stanić završila je VMA, u uniformi je od 2010. godine i kaže da joj je to druga koža. Ona najbolje zna koje su boljke novih kadeta.

„Čizme, čizme su najveća boljka novaka, pošto dolaze u ambulantu u periodu prilagođavanja najviše kada se jave problemi sa žuljevima, gljivicama i uopšte navikavanjem na vojnu opremu, za koju je potreban period da se na nju zaista naviknu“, kaže Stanićeva, komandir Odeljenja za zdravstvenu zaštitu.

Rame uz rame sa kolegama suprotnog pola na raznim zadacima, naše sagovornice ističu da nema predrasuda.

„Smatram da žene mogu da rade sve isto kao i muškarci u vojsci, nema tu razlike. Neke žene mogu da rade i budu bolje od muškaraca i obratno, ali generalno mogu da ravnopravno stanu rame uz rame sa muškarcima“.

„Žene koje bi da provere svoju izdržljivost fizičku i psihičku, treba da dođu i služe vojni rok. Verujte, kada mislite da nećete izdržati, tek tada ćete zaprepastiti sebe kada shvatite da možete još bolje i još mnogo više, a da niste ni svesne toga“.

Zaposlenjem u vojsci ostvarile su želju za usavršavanjem, siguran posao i put napredovanja u karijeri.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 16°C
Min: 5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana