Žene u sistemu obrazovanja i vaspitanja

Trka za što boljim obrazovanjem koja je počela u drugoj polovini prošlog veka, traje i danas, a znanje je u međuvremenu postalo jedna od najvažnijih karika u postizanju ravnopravnosti među polovima. Žene su u pogledu obrazovanja bile diskriminisane, jer se oduvek smatralo da je njima mesto kod kuće i da ne moraju da se obrazuju, što je dalje uslovilo još veću nepismenost, ali i njihovu zavisnost od informisanijih u kući i okruženju, a posebno onih koji su znali da čitaju i pišu.

Industrijska revolucija jeste napravila pomak, ali je tek posle Drugog svetskog rata usledilo masovno opismenjavanje koje je umnogome doprinelo da se smanje razlike između muškaraca i žena u pogledu obrazovanja. Iako znamo da obrazovanje predstavlja jednu od najvažnijih karika u postizanju ravnopravnosti među polovima, a normative u Evropi i kod nas garantuju pravo na školovanje bez diskriminacije, u praksi je i dalje iznenađujuća razlika između stepena obrazovanja među ženama i muškarcima istog životnog doba.

Posle Drugog svetskog rata, žene u Srbiji činile su više od polovine ukupnog broja upisanih i diplomiranih studenata na univerzitetima u Srbiji, i to najviše na fakultetima za nastavnička zanimanja. Danas, u osnovnim školama nastavni kolektiv pretežno čine žene sa 71,8% ukupnog broja zaposlenih, a muškarci su prisutniji u nastavi na fakultetima, gde učestvuju u ukupnom broju zaposlenih sa 70,6%. Samo šest rektorki(u Beogradu i Novom Sadu) bilo je na čelu svih naših univerziteta, a na čelu Srpske akademije nauke i umetnosti nijedna.

Devojčicama i dečacima, devojkama i mladićima, ženama i muškarcima u Srbiji, obezbeđen je jednak pristup obrazovanju na svim nivoima, a da razlika u stopi upisa devojčica i dečaka uopše ne bude, možda je najzaslužnije sprovođenje koncepcije jednake dostupnosti u obrazovanju u proteklih 50 godina. Ne postoje razlike ni u dostupnosti srednjeg obrazovanja između devojčica i dečaka, ali je sam izbor zanimanja često rukovođen tradicionalnim podelama na muška i ženska zanimanja. Zato se dečaci radije odlučuju za elektrotehniku, mašinstvo i obradu metala, geodeziju, građevinarstvo, saobraćaj, šumarstvo, obradu drveta, geologiju i rudarstvo, pa je samim tim u oblasti tehnike, proizvodnje i građevinarstva, oko 65% diplomiranih, a veliki je procenat diplomiranih i u prirodnim naukama, matematici i građevinarstvu, poljoprivredi, veterini i uslugama, a to su mnogo traženija i plaćenija zanimanja, od onih za koje se studenti školuju na fakultetima društvenih nauka .

Dok s druge strane, među diplomiranim studentkinjama u 2012. godini, više od polovine njih ispunjava oblast obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, umetnosti i humanističkih nauka, društvene nauke, poslovanje i pravo, a to su zanimanja koja su poklekla pod naletom svetske ekonomske krize. Tradicionalizam u odnosu na rodne usluge uslovljava veću tehničku nepismenost žena, što ih kasnije dodatno marginalizuje na tržištu rada. Poseban akcenat je na pristupu obrazovanja koji je otežan deci, posebno devojčicama iz marginalizovanih grupa, kao što su siromašni, Romi, deca sa invaliditetom i deca u seoskim područjima.

U pogledu nivoa obrazovanosti ostalih skoro 10% žena i oko 4% muškaraca koji žive u gradskim naseljima su bez osnovne škole ili imaju nepotpunu osnovnu školu. U naseljima tipa „ostalo“ preko 30% žena i oko 17% muškaraca nije nikada išlo u školu ili ima nepotpunu. Iako deluje da dominiraju u obrazovnom sistemu, i uprkos tome što su u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena u oblasti neformalnog obrazovanja postignuti značajni rezultati u proteklih 20 godina, a posle 2000. i u oblasti formalnog/univerzitetskog obrazovanja, pogotovo zahvaljujući ženskim/rodnim studijama, stručnjaci smatraju da je potrebna efikasnija državna intervencija radi obezbeđenja rodno osetljivih programa i sadržaja u formalnom obrazovanju na svim nivoima, kao i radi sprovođenja politike jednakih mogućnosti u obrazovnim institucijama svih nivoa.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana