Žene u preduzetništvu

Procenat žena koje se nalaze na rukovodećim položajima i onih koje su rešile da se upuste u preduzetničke vode je isti i iznosi 30%, i to jeste u skladu sa svetskim prosekom, čak i više u odnosu na SAD. Ali činjenica da 99% preduzetnica vodi mikro preduzeća, ukazuje na to da su njihovi biznisi u proseku manji od onih koje vode muškarci, jer je prosek mikro preduzeća na nivou zemlje 96%.

Otprilike po četvrtina preduzetnica vodi svoj biznis u Beogradu, Vojvodini, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a s druge strane iz južne i istočne Srbije dolazi 20% naših preduzetnica, što je s obzirom na to da je ta oblast slabije razvijena, donekle i očekivano. Pored sumorne statistike, ne teši ni činjenica da je žena preduzetnica najviše u udruženjima, potom u frizerskim i kozmetičkim salonima, računovodstvenim, knjigovodstvenim i revizorskim poslovima, a najzad i restoranima i pokretnim ugostiteljskim objektima. Različite ankete pokazale su da se najveći broj njih odlučio za preduzetničke vode jer nisu mogle da nađu posao, a bilo je s druge strane i onih koje se na taj korak nisu odlučile iz nužde, već kako kažu, zbog želje za nezavisnošću, poslovnim prilikama i idejama, željom da povećaju svoje prihode, težnjom ka novom izazovu i boljim balansom između ličnog i poslovnog života, a upravo je taj poslednji razlog najdominantniji.

Kada se osvrnemo na podatak da baveći se preduzetništvom, žene zapravo pokušavaju da balansiraju između porodičnih i poslovnih obaveza, zapravo to i ne treba da nas čudi, jer u pogledu tih obaveza, žene ipak najviše rade oko kuće i dece. Na putu ka uspehu o kome sanjaju nakon što se ohrabre i krenu u realizaciju ciljeva, kao i u svakom poslu, prate ih brojni izazovi i strahovi, pa tako većinu njih brine nedostatak finansija za uspešno započinjanje sopstvenog posla, nedovoljne poreske olakšice, slabi poslovni kontakti i nedostatak informacija. Pored toga, žene poseduju i manje nekretnina registrovanih na svoje ime, a to im otežava dobijanje kredita usled nedostatka struktura obezbeđenja.

Često je ulazak u preduzetništvo, uslovljen i postojanjem stereotipa, nedovoljno razvijenom i nefleksibilnom brigom o deci, kao i teškoćama u usklađivanju porodičnih i poslovnih obaveza. Još jedan od važnih izazova za preduzetnice, ne i najveći, pogotovo za one koje su na samom početku, jeste finansiranje svojih poduhvata, gde su istraživanja pokazala da je skoro trećina uložila porodični novac u svoj biznis, trećina sopstveni, a samo mali broj njih, oko 3,5% dobile su kredit.

Pristup finansiranju za više od polovine njih ipak se pokazao kao najveći izazov. U studiji praktične politike stoji da žene preduzetnice obično započinju svoj posao sa manje novca i više se oslanjaju na samofinansiranje. U toj studiji koju sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Woman) ponuđena su i moguća rešenja kojima bi se podstaklo žensko preduzetništvo, kao što su stvaranje mreža žena preduzetnica koje bi delovale kao ambasadorke, promocija različitih obuka i mentorstava za žene preduzetnice, olakšan pristup finansiranju, izgradnja mreža preduzetnika/preduzetnica u koje će se uključiti što širi krug žena preduzetnica, kao i promovisanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života i pristupa socijalnoj zaštiti.

Za početak, neophodno je da se stvori više investicionih prilika i da se ojača podrška ženama koje tek pokreću svoj biznis, kako bi počele da razmišljaju o osnivanju preduzeća kao realnoj opciji, umesto da ga doživljavaju kao nedostižan san.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana