Žene u nauci

Ničega se u životu ne treba bojati, već treba shvatati. Što više razumemo, manje se bojimo“, reči su Marije Kiri, jedne od najpoznatijih naučnica svog doba i dvostruka dobitnica Nobelove nagrade.

Jesu li i žene 21. veka toliko hrabre, da pokažu svetu ono u čemu su najbolje, pogotovo kada je reč o dostignućima u nauci?

Statistika kaže da sedamsto pedeset miliona nepismenih žena čini jednu trećinu sveta, dok pedeset dva miliona u Africi nikada neće dobiti obrazovanje. Informaciono komunikacione tehnološke studije bira 3% ženskih studenata, dok 25% žena ume da ih koristi. Među svim naučnicama sveta samo 28% su žene.

A kako to izleda u našoj zemlji? I pored toga što čine 43% istraživača u Srbiji, tradicionalne rodne uloge i dalje imaju negativan uticaj na trajno opredeljenje žena da se bave naukom, a to se odražava na njihov profesionalni i materijalni status, ali i na progres celog društva. Ženama u nauci mora se omogućiti da podjednako učestvuju u istraživačkom radu i donošenju odluka, a mlade žene treba ohrabriti da studiraju MINT nauke(matematika, inžinjerstvo i tehnologija) i da grade karijeru u naučnim profesijama, poruka je sa prve konferencije „Naučnice u društvu“ koja se održava 11. februara, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci u oranizaciji Etnografskog instituta SANU. Tradicionalne rodne uloge i dalje imaju negativan uticaj na trajno opredeljenje žena da se bave naukom, a to se održava na njihov profesionalni i materijalni status, ali i na progres celog društva.

Ženama je u bavljenju naukom potrebno više podrške i afirmativnih mera, objasnila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Dominantni diskurs u javnosti da je žena patriotkinja, majka, lepotica i domaćica, dodaje Jankovićeva, osnovna je prepreka za vidljivost žena i ravnopravni tretman u nauci. Jankovićeva objašnjava da broj žena u nauci od 43% ne odražava realno stanje, te da je diskriminacija u nauci ogromna i da su žene u neravnopravnom položaju, ali da se o tome nedovoljno govori.

Na trodnevnoj konferenciji „Naučnice u društvu“ poverenica ističe da su žene u nauci prevazišle mnogobrojne prepreke i da se uprkos tome ne obraćaju dovoljno instituciji za zaštitu od diskriminacije. Ohrabruje međutim, podrška koje žene dobijaju kroz Međunarodni program „Za žene u nauci“ koji je pokrenut 1998. u partnerstvu Unesca i kompanije „L’Oreal“ koji nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Otkako je pokrenut, obezbeđena je podrška za više od tri hiljade naučnica iz 117 zemalja sveta, a tri dobitnice nagrada „Za žene u nauci“ nakon tog priznanja dobile su i Nobelovu nagradu.

U Srbiji se u okviru te inicijative već devet godina nagrađuju najbolje mlade naučnice, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCOM, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije „L’oreal Balkan“, kao vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podstiču ih da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana