Žene u medijima

Piše li se u o ženama dovoljno često, čak i kada osvoje neku nagradu, kada nas negde u inostranstvu predstavljaju u najboljem svetlu, ili samo kada su žrtve nasilja, domaćice ili predmet seksizma koji je u medijima široko rasprostranjen?

Rezultati pojedinih istraživanja govore da čak i kada ih ima u medijima, i to ne u meri u kojoj su zastupljene u društvu, najčešće su predstavljene u sferi koja se odnosi na kuću i porodicu, jer se podrazumeva da prema dominantnom patrijarhalnom obrascu žena bude domaćica koja će sedeti kod kuće i čuvati decu. Neretko, o njima se piše i kada su žrtve nasilja, što je u poslednjih nekoliko godina dosta izraženo, još veći akcenat je na ženskoj lepoti, dok su ozbiljne teme poput rodne ravnopravnosti gotovo iščezle iz medija. Broj žena ekspertkinja o kojima se piše dramatično pada, da bi taj broj porastao kada se piše o političarkama, i na kraju, naročito raste, kada je reč o slavnim ličnostima.

U većini medija provlači se dominatni obrazac, u kome se ženska ekspertiza malo vrednuje, mizoginija pojavljuje u raznim formama, dok se patrijarhat brani time što stručnost pripisuje muškarcima. Etički kodeks novinara Srbije obavezuje novinara i novinarke da u javnom izveštavanju izbegavaju diskriminaciju zasnovanu između ostalog, na rasi, polu, starosti i seksualnom opredeljenju. Napori učinjeni u prethodnom periodu, stoji u Nacionalnoj stategiji za rodnu ravnipravnost, po svemu sudeći, ipak nisu doveli do napretka u pogledu rodno osetljivog izražavanja i nediskriminatorskog prikazivanja žena u javnim glasilima, a Etički kodeks novinara Srbije ne poštuje se dovoljno.

Mediji i dalje iskazuju i podstiču patrijarhalne kulturne obrasce i stereotipizirane rodne uloge žena i muškaraca. Od seksizma koji je svakodnevno prisutan u medijskom govoru, posebno ako je reč o prikazivanju žena koje se nalaze na funkcijama i pozicijama odlučivanja u političkoj, javnoj i privrednoj sferi, preko slučajeva nasilja u porodici i unutar partnerskih odnosa koji se često prikazuju na senzacionalistički način dodatno viktimizirajući žene i devojčice žrtve nasilja, pa sve do omalovažavajućeg pornografskog prikazivanja žena kao objekata seksualne želje ili kao objekata za gledanje.

Dodatan problem predstavlja činjenica koja govori da mali broj medija koristi rodno osetljiv jezik, što žene čini dodatno nevidljivim u javnosti. Retko kada imamo priliku da u medijima čujemo, vidimo ili pročitamo neko dostignuće žena bilo da je u pitanju nauka, umetnost, kultura, preduzetništvo ili obrazovanje. Za žene sa invaliditetom, Romkinje, žene drugačije seksualne orijentacije, pripadnice manjinskih nacionalnih grupa, starije žene, i žene na selu, to parče prostora u medijskoj sferi još uvek je neuhvatljivo.

Na kraju, sve to dodatno doprinosi opstajanju patrijarhalnog rodnog režima i rodnih stereotipa koji podstiču rodno zasnovanu diskriminaciju.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 26°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana