Žene na tržištu rada

Jesu li žene samo majke i domaćice ili imaju i karijeru, bilo kao radno mesto bez mnogo ambicija, bilo kao uspešnu? Brojna istraživanja pokazuju da žene danas imaju znatno više zaduženja i posla nego muškarci, ali su i dalje u nepovoljnom položaju i u životu i na poslu.

Žene su najbrojnija ranjiva grupa na tržištu rada Republike Srbije, pokazala su istraživanja Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost. Iako čine polovinu stanovništva rodnog uzrasta, one su manjina među učesnicima/učesnicama na tržištu rada i još izrazitija manjina među zaposlenima, o čemu govori i statistika prema kojoj je stopa zaposlenosti muškaraca (50%) značajno viša od stope nezaposlenosti žena, 35%. Prema trendovima koji su zapaženi poslednjih decenija, ženska radna snaga sve više gravitira ka manje plaćenim oblastima, pa su tako one osvojile zdravstvo, socijalnu zaštitu, prosvetu i novinarstvo. Te oblasti zahtevaju visoku stručnost i posvećenost, ali ne odbacuju profit i zarade. Ipak, kažu stručnjaci, najteža je situacija u zapošljavanju, gde svi podaci pokazuju da su žene manje zaposlene, zarađuju u proseku 12 odsto manje od muškaraca i češće su izložene diskriminaciji i uznemiravanju na radnom mestu, pogotovo kada govorimo o postavljanju pitanja u vezi sa planiranjem porodice, preko seksualnog uznemiravanja, do nemogućnosti i napredovanja, preraspodele na niže mesto, pa čak i otkaza nakon korišćenja porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.

Realna slika kakva je zapravo pozicija žene na tržištu rada, dobija se kada se na sve to dodaju mere štednje i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u kome žene čine većinu. Pažnja se posebno skreće na uslovno rečeno, rodni izbor zanimanja, gde do izražaja sve više dolazi sektorska segregacija, posebno kada govorimo o sklonosti za rad u pojedinim sektorima, kao i zastupljenosti muškaraca i žena unutar sektora. Zaposlene žene pretežno rade u sektoru usluga (67,5% zaposlenih žena) znatno manje u poljoprivredi(16,3 odsto) i industriji(16,3%). S druge strane, one čine većinu zaposlenih u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, dok je muška radna snaga pretežno koncentrisana u oblasti građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede, rudarstva i prerađivačke industrije. Isto tako, na rukovodećim i funkcionerskim pozicijama je dvostruko više muškaraca, nego žena.

Kada je reč o ugroženijim kategorijama, pored mladih žena i žena sa malom decom, u teškom položaju, nalaze se i žene starije od četrdeset pet godina koje su izgubile radno mesto, s obzirom na sužene mogućnosti da nađu novo zaposlenje. Jedno od novijih istraživanja kaže da je na rukovodećim mestima u Srbiji samo 30% žena, a isti je procenat onih koje su pokrenule sopstveni posao i to u specifičnim oblastima, kao sto su saloni lepote, računovodstvo i kjigovodstvo i spremanje hrane.

Struktura zaposlenih unutar zanimanja upućuje na još jednu izraženu dominaciju muškaraca, jer je naime 70, 6 odsto rukovodilaca muškog roda. Postavlja se pitanje u kom trenutku žene izgube svoje ambicije i ciljeve i da li je ta praksa samo nasleđe patrijarhata koje žene sputava u tome da ostvare svoj maksimum u karijeri?

Moguća rešenja koje pojedini stručnjaci predlažu za bolju vidljivost žena na tržištu jesu stvaranje uslova da žene koje rade i brinu o porodici imaju i odgovarajuću podršku države, i u pogledu jake zaštite prava porodilja i majki, dovoljnog broja vrtića sa prilagođenim prostorom i radnim vremenom za celodnevni boravak dece, ali i zaposlenih roditelja na skraćeno ili klizno radno vreme tokom određenog perioda.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana