U Srbiji i dalje postoji rodna diskriminacija

U Srbiji i dalje postoji rodna diskriminacija i otpor da se žene u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove, ali država je odlučna da to promeni i jedan od koraka je i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla nam je da se Srbija, prema istraživanju Svetske banke „Žene, biznis i pravo“, nalazi na 18. mestu u konkurenciji 188 zemalja sveta, kao najbolje rangirana država u regionu i ispred mnogih zemalja članica EU.

Istraživanje, koje konstatuje da ženama širom sveta pripada samo tri četvrtine prava koje dobijaju muškarci, čime se ograničavaju njihove sposobnosti da dobiju odgovarajuće zaposlenje i pokrenu svoj posao, pozicionira Srbiju na dobro mesto, ali to nije razlog da se ne čini još više na tom polju – rekla je Gojkovićeva.

Navodeći da je država preuzela obavezu da u potpunosti usvoji pravne tekovine EU po tom pitanju, Gojković je istakla da je neophodno nastaviti rad na suzbijanju diskriminacije na tržištu rada i stvaranju uslova za ekonomsku nezavisnost žena, smanjenju platnog jaza, borbi protiv nasilja nad ženama, kao i promovisanju jednakosti žena i muškaraca u oblasti donošenja odluka.

„Srbija je uvek poštovala ženska prava“

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla nam je da Srbija nikada nije kaskala u pogledu političkih, ženskih i građanskih prava koja su osvajana i postizana u Evropi i da nema čega da se postidi, već samo može da ide napred.

Ona je navela da ne misli da je renesansa, o kojoj govore sa najviših mesta u Evropi, najbolji pristup za transformaciju društva kada je u pitanju rodna ravnopravnost, jer iz prošlosti nema mnogo toga što bi donelo pozitivne promene, već se moraju stvarati nove prakse.

Verujem da ćemo svake godine dostizati sve veći standard u ovoj razvojnoj oblasti – istakla je Joksimović.

Evropa je ženskog roda – istakla je Joksimović.

Ona je rekla da rodna ravnopravnost nije samo pitanje evropske vrednosti, već ljudske kohezije, koje nema tamo gde nema ravnopravnosti svakog pojedinca.

Nije borba za ženska prava bila samo borba za prava jednog roda, već svakog pojedinca u svetu – rekla je Joksimović.

Ona smatra da su kampanje „On za Nju“ prevaziđene i da je takav pristup, po kojem muškarac delegira ženi određena prava, prevaziđen.

Mislim da je mnogo pitanja pred Evropom, koja želi da postigne socijalnu koheziju jer moramo da menjamo način percipiranja ravnopravnosti, da ravnopravnost posmatramo ravnopravno, ne kao delegiranje prava koje nam muški rod daje – istakla je Joksimović.

Ona je navela i da su u Srbiji žene sve zastupljenije na političkim funkcijama i oblasti upravljanja, ali i istakla da se sve vrste mizoginije moraju osuditi.

Sve vrste mizoginije i mizogenih pristupaka, koje se dešavaju svuda, ne samo u Srbiji, mora svakog dana javno da se osude, jer sve polazi od reči. Od reči do loših akcija je mali put, javni govor znači veliku odgovornost – istakla je Joksimović.

Srbija je prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti a da su njegovi rezultati, koji su prezentovani prošlog decembra, pokazali da je uključenost žena u političkom životu svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja na tom polju.

Evropska unija je pionir u ravnopravnosti polova, ali da treba još mnogo toga da se uradi.

Evropska komisija ima pet prioritetnih oblasti, a to su kako povećati ulogu žena na tržištu rada i povećati njihovu ekonomsku nezavisnost, smanjiti razlike u zaradama između muškaraca i žena, povećati jednakost rodova u procesu odlučivanja, kao i zaštitu od rodnog nasilja i promocija prava žena na međunarodnom nivou.

EU zajedno sa Srbijom prošle godine je pokrenula trogodišnji projekat posvečen jačanju upravnog kapaciteta za rodnu ravnopravnost u javnoj upravu, dok je, kako ističe, druga komponenta projekta borba protiv rodno uslovljene diskriminacije i nasilje nad ženama.

„Hoćemo da podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti“

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa, istakla je :

– Hoćemo da podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti.

Predsednica opštine Savski Venac Irena Vujović rekla nam je da je grad Beograd 2015. godine formirao Savet za rodnu ravnopravnost i da se, u saradnji s društveno odgovornim kompanijama, dosta radi na osnaživanju žena.

Ona je istakla da je Beograd usvojio i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, što je učinilo i još 50 gradova u Srbiji, te da bi svi nivoi vlasti trebalo da rade zajedno kako bi se problemi u oblasti rodne ravnopravnosti rešavali na efikasan način.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana