Romi na socijalnoj margini

Regionalno istraživanje o položaju Roma na zapadnom Balkanu sprovedeno 2017. godine pokazalo je da se marginalizovani Romi i dalje suočavaju sa graničnim pristupom mogućnostima u svim aspektima ljudskog razvoja, od osnovnih prava, preko zdravlja, obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja do životnog standarda. Ne bi trebalo da je tako, imajući u vidu činjenicu da su zahvaljujući angažovanju državnih institucija i međunarodnih organizacija u prethodnom periodu učinjeni brojni pozitivni pomaci u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite, ali je to još uvek nedovoljno da bi moglo da se govori o trajnim rešenjima koja će da iskorene takav jaz koji postoji između marginalizovanih Roma i njihovih neromskih suseda. A taj jaz izražen je najviše kod mladih marginalizovanih Roma starosti od 18 do 24 godina koji imaju skoro upola manje šanse da budu uključeni u zaposlenje, obrazovanje ili obuku(27%) u poređenju sa 58% neromske omladine, što dalje dodatno blokira mogućnosti za njihovo pristojno zaposlenje i stvara doživotne imlikacije.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je nezaposleno više od 27.000 Roma, dok prema nezvaničnim podacima taj broj premašuje čak 100.000. radno sposobnih pripadnika te manjine. Najveći problem, objašnjavaju stručnjaci, predstavlja to što veliki broj njih nema završenu osnovnu školu, što ih na kraju, dodatno lišava mogućnosti uključivanja u procese modernizacije i nalaženja savremenih poslova. Brine i to što se s druge strane, Romkinje nalaze u posebno teškom položaju, o čemu svedoči podatak da je broj nezaposlenih Romkinja četiri puta veći u odnosu na broj nezaposlenih Roma.

Neškolovane, dvostruko diskriminisane, najpre u sopstvenoj kući, pa potom i u spoljnom svetu, takvim ženama retko kad se ukaže prilika da se ostvare u nekoj drugoj ulozi, osim u ulozi majke. I uprkos tome što su zakoni solidni i u skladu sa evropskim standardima, nedostaju mehanizmi koji bi omogućili eikasno praćenje njihove primene, a to je, kako stoji u izveštaju Saveta Evrope, nešto što se mora što pre promeniti. U tom pogledu, Srbija je započela pilot – projekat saradnje sa odabranim gradovima i opštinama, u okviru GIZ-ovog projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, čime je Vlada Srbije pokazala da je opredeljena da inkluzija romske zajednice ne bude samo priča, ideja i želja.

Sveukupni položaj Roma je loš, a stanje alarmantno u gotovo svim segmentima svakodnevnog života, bilo da je u pitanju zaposlenje, stanovanje, pristup obrazovanju ili službama zdravstvene zaštite, pa je zato prema preporukama Saveta Evrope potrebno najbrže moguće uspostaviti mehanizme za prikupljanje podataka o tome kojim pravima i u kojoj meri, pripadnici nacionalnih manjina imaju pristup, a na osnovu tih podataka zatim uspostaviti, prilagoditi i usmeriti buduće manjinske politike.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana