Osobe sa invaliditetom na tržištu rada

Za njih je dolazak do posla često samo nedosanjan san. Iako u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ima oglasa koji su namenjeni svim zainteresovanim kandidatima, kao i oglasa u kojima je čak naglašeno da su osobe sa invaliditetom dobrodošle, ponuda je izuzetno skromna. To najbolje znaju oni koji na posao čekaju nekoliko meseci, a ponekad i po čak dvadeset godina.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od čega je 250.000 do 300.000 u kategoriji potencijalno radno sposobnih, starosti od 15 do 65 godina. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom usvojen je 2009. godine sa ciljem da se osnaži zapošljavanje ove osetljive društvene grupe i tim zakonom država je na neki način obavezala poslodavce da zaposle osobe sa invaliditetom.

Naime, Zakon je propisao da svaki poslodavac koji ima najmanje 20 zaposlenih u radnom odnosu, mora da ima i određeni broj osoba sa invaliditetom. Isto tako, poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih, dužan je da u radnom odnosu ima jednu osobu iz ove kategorije, dok je firma sa 50 i više zaposlenih dužna da u radnom odnosu ima najmanje dve osobe sa invaliditetom i da na svakih narednih 50 zaposli još jednu. Oni koji zapošljavaju manje od 20 osoba nisu dužni da zaposle osobu sa invaliditetom, a oni koji pokreću biznis, dve godine su oslobođeni ove obaveze.

Za one poslodavce koji ne žele ili ne mogu da zaposle osobu sa invaliditetom, postoji i rezervna opcija, pa tako oni to mogu da zamene uplatom od 50 % prosečne zarade zaposlenog u republički budžet. Ni to, međutim nije dalo zavidne rezultate, jer se pokazalo da zaposlenost osoba sa invaliditetom nije i dalje na zadovoljavajućem nivou, što su pokazala istraživanja koje je Unija poslodavaca Srbije uradila o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, gde je procenjena stopa zaposlenosti tih osoba svega 13%.

Istraživanja su takođe pokazala da osobe sa invaliditetom kao prepreke zapošljavanju najčešće vide nedovoljno informisanje javnosti, predrasude, ali i sopstveni nedostatak radnog iskustva, nedovoljnu ponudu, ali i veliku konkurenciju na tržištu.. Ali je s druge strane, problematika zapošljavanja mnogo veća kada se uzme u obzir činjenica da osobe sa invaliditetom često nemaju znanje i veštine za određene poslove, a one jednostavnije, poput rada na pijaci ili pakovanje robe u rafove, obično zbog prirode bolesti ne mogu da obavljaju.

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom resorno ministarstvo i Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje inače, izdvajaju više od dve milijarde dinara, a pored toga često se organizuju paneli na kojima stručnjaci polemišu o uzrocima, ali i rešavanju problema sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Tako je nedavno u Beogradu održan okrugli sto „Zajedno bez barijera“ koji je realizovalo Udruženje osoba sa invaliditetom sa ciljem mapiranja problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao i njihovo zapošljavanje. Na tom okruglom stolu predstavljen je program koji se odvija u više faza i obuhvata tematski savetodavni rad sa osobama sa invaliditetom, radionice i obuku za rad na računaru, u čiji je program uključeno oko 40 osoba sa invaliditetom koje kroz ATP obuke na taj način uče kako da se predstave poslodavcu kroz simulacije realnih životnih situacija.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana