Deca i njihovo pravo na kulturu

“Na mladima svet ostaje, čim roditelji donesu takvu odluku“, citat je čuvenog pesnika, novinara i aforističara Duška Radovića. Jesmo li im za početak dozvolili da se pitaju o važnim stvarima, odlukama i zakonima koji se i njih tiču ili su ipak u momentu kada se o tome raspravlja postavljeni negde sa strane i vrlo često se ne pitaju za mišljenje? U poslednje vreme, ređe ih pitamo šta je to što oni žele da rade, uče ili slušaju, a više im se nameće nešto što je važno samo nekome ko te sadržaje pravi.

To je zaključak i Zaštitnika građana koji je tokom više od decenije rada sa i za decu uočio nizak stepen participacije dece na svim nivoima, uključujući i kulturni sadržaj. Često ih ističemo kada iz sveta donesu neku prestižnu nagradu, ali ih još češće zaboravimo čim se reflektori ugase, zaključak je stručnjaka koji su se okupili kako bi na tu temu raspravljali u okviru okruglog stola u Dečjem kulturnom centru.

Dečja prava na kulturu su zapostavljena i po mišljenjima onih koji rade sa decom i koji štite njihova prava, nalaze se na dnu lestvice. A pravo dece na kulturu neodvojivo je od ostalih prava dece i nije samo pravo na umetničko stvaralaštvo, već je između ostalog i pravo na izražavanje. Srbija jeste ratifikovala Konvenciju o pravima deteta, ali postavlja se pitanje da li je baš sve urađeno da se deci pruži lepše detinjstvo?

U zajedničkoj borbi da stanu na put tom društvenom problemu i da omoguće deci da budu u središtu donošenja važnih odluka koja se i njih tiču, krenuli su Zaštitnik građana i Dečji kulturni centar još jačom kampanjom u oblasti zaštite prava deteta i organizacije radionica na kojima bi se govorilo prvenstveno o pravima dece i mladih na kulturu i gde će deca izneti ono što smatraju njihovim pravima. A to je samo deo onoga što Zaštitnik građana sprovodi od 2010. godine kada je osnovan Panel mladih savetnika koji broji tridesetoro dece i mladih, uzrasta od 13 do 17 godina, iz svih krajeva Srbije.

Panel inače predstavlja oblik trajnog učešća dece u radu Zaštitnika građana i njegova osnovna uloga je da prenese Zaštitniku građana teme koje su važne deci i mladima, da ukaže na probleme sa kojima se deca susreću, da predstavi stavove, ideje i predloge dece i pokrene pitanja koja su od značaja za poboljšanje položaja dece i mladih u Srbiji. Obično se kaže da su deca naša budućnost, ali oni su, smatra Zaštitnik građana, naša sadašnjost. Zato treba da im pružimo sadašnjost kakvu žele i kakvu zaslužuju, a oni će se u budućnosti snaći i dobiti ono što im pripada.

Trenutno ne postoje politike u pravcu rešavanja tog društvenog problema, objašnjava viša savetnica u Sektoru za prava deteta Danijela Radojević, te participacija u najvećoj meri zavisi od sistema u kojima se ostvaruje, a unutar njih u zavisnosti od stepena šta je smislena i na informacijama zasnovana participacija i koji su značaj i dobit koju i deca i odrasli imaju od smislene i na informacijama zasnovane participacije dece.

Konsultativni procesi sa decom, prilikom donošenja odluka o kulturnom sadržaju, ali o drugim sadržajima koji se deci čine pristupačnim, jedan su od dobrih pravaca koji mogu značajno doprineti da odrasli dobiju dečji ugao gledanja o tome šta deca žele u ostvarivanju prava na kulturu, kako vide načine kojima im se kulturni sadržaj stavlja na raspolaganje u digitalnoj eri, gde vide svoje mesto u kulturnom stvaralaštvu i koji su sadržaji koji su njima potrebni i korisni.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana