R kao RAVNOPRAVNOST

Nažalost,  rodna neravnopravnost je još uvek vrlo prisutna u ogromnoj većini vidova društvenog života.Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih načela ljudskih prava.

Još uvek postoji široko društveno tolerisano porodično nasilje na koje nema adekvatne reakcije (kvalitativno i kvantitativno) državnih organa Iako su predstavljene u dvostruko povećanoj meri u Narodnoj skupštini posle izbora održanih 2007. godine, žene u Srbiji, Beogradu kao prestonici,  su još uvek neravnopravne i problem postizanja rodne ravnopravnosti tek treba da se rešava u svojim raznim pojavnim oblicima.

Svakodnevno je vidljiva neproporcionalna predstavljenost na mestima na kojima se donose političke odluke, stereotipno i uvredljivo predstavljanje i diskriminativno omalovažavanje žena u medijima, ali i u javnom, i političkom obraćanju, pa čak i u školskim programima.

Postoji još uvek snažno prisustvo institucionalnog nepoštovanja jednakosti mogućnosti u ekonomskim i društvenim odnosima kao i znatno veća stopa nezaposlenosti žena. Beograd još nema rodno senzitivnu službenu statistiku, upotreba ženskog gramatičkog roda nije službeno verifikovana. Ovim projektom, cilj je da se ukaže na ovaj važan segment društva, da se probudi svest i da se stvari pokrenu u tom smeru, i u tom smislu su obrađene sledeće teme:

Deca i njihovo pravo na kulturu

Nasilje nad ženama

Osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom na tržistu rada

Rani brakovi među romskim devojčicama

Romi na socijalnoj margini

Tržište rada

Žene u medijima

Žene u nauci

Žene u sistemu obrazovanja i vaspitanja

Žene u policiji

Žene u političkom i javnom životu

Žene u preduzetništvu

Žene vozači taksi vozila

Žene u vojsciji

Kako žene menjaju IT

U srbiji i dalje postoji rodna diskriminacija

 

 

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana