Uvedeno 24-časovno dežurstvo zbog padavina Tanjug

Objavljeno: 12.05.2019. 10:11 Izmenjeno: 13.05.2019. 11:47

Posle upozorenja meteorologa o obilnim padavinama, stepen pripravnosti podignut na najviši nivo i uvedeno 24-časovno dežurstvo.

Posle upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se od sutra do petka očekuje velika količina padavina, generalni direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović kaže da je hidrološka situacija malo drugačija nego 2014. godine, kada su Srbiju pogodile nezapamćene poplave.

Ipak, zbog upozorenja, formiran je operativni čim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, „Srbijavoda“, vojske i policije, dok je stepen pripravnosti podignut na najviši nivo i uvedeno je 24-časovno dežurstvo, kaže Puzović.

Puzović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.

Istakao je da je situacija iz 2014. godine bila velika lekcija i da je sada formiran operativni tim i da su naložene mere koje se sprovode. Kaže da su delovi sistema u pripravnosti i da su obaveštene lokalne samouprave.

Ističe da se situacija prati i da je bitno u kom intervalu će biti velika količina padavina.

Kada je reč o velikim rekama, Puzović je rekao da opasnost predstavljaju padavine u gornjem delu slivova Save i Drine koje mogu dovesti do porasta nivoa reke. Međutim, kaže da se ne očekuje ništa veliko, ali da su ipak naložene preventivne mere i da se prati situacija.

Prema njegovim rečima, moguća su lokalna izlivanja na malim i srednjim vodotocima, što je znak za lokalne samouprave da odmah reaguju.

Podseća da je zakon podelio vodotoke na one prvog i drugog reda i da su za vodotoke drugog reda zadužene lokalne samouprave.

Puzović kaže da je su u prethodnom periodu „Srbijavode“ imale više od 500 gradilišta u 100 opština i gradova i 12 velikih investicija.

Republički štab za vanredne situacije naložio je svim subjektima koji učestvuju u sprovođenju mera odbrane od poplava da preduzmu sve neophodne mere i budu u pripravnosti.

Goran Mihajlović, načelnik meteorologije u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da se velike količine padavina pre svega očekuju u ponedeljak i utorak.

Dodaje da jeste reč o obilnim padavinama ali da mogućnost poplava zavisi od hidrološke situacije, zemljišta i stanja sistema odbrane.

Mihajlović kaže da poređenje sa 2014. godinom nije potpuno na mestu jer su tada bili nepovoljniji uslovi kada je reč o vlažnosti zemljišta.

Kaže i da će u narednom periodu obilne padavine naročito pogoditi desne pritoke Save.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana