Putin:Moskva će preduzeti mere kao odgovor na širenje NATO tanjug

Objavljeno: 16.05.2022. 16:47 Izmenjeno: 17.05.2022. 11:22

Prema njegovim rečima, reakcija će zavisiti od prirode pretnji.

Moskva će preduzeti mere kao odgovor na širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriju Finske i Švedske, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Širenje vojne infrastrukture na tu teritoriju (Finske i Švedske) nesumnjivo će pokrenuti našu kontrareakciju“, rekao je Putin na samitu država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO) u Kremlju, preneo je TAS S.

„Pored ove beskrajne ekspanzionisticke politike, Severnoatlantska alijansa, takođe, izlazi iz okvira svoje geografske odrednice, van okvira evroatlantskog regiona i nastoji da se sve aktivnije uključi u međunarodna pitanja i kontroliše međunarodnu situaciju sa stanovišta bezbednosti i utiče na njih u drugim regionima sveta i to ne na najbolji način“, naglasio je ruski lider.

On je naveo da će to nesumnjivo zahtevati dodatnu pažnju Rusije.

Širenje NATO na Finsku i Švedsku ne predstavlja direktnu pretnju za Moskvu, jer Rusija nema problema sa tim zemljama, istakao je Putin.

„Što se tiče proširenja (NATO), posebno prijemom novih članica, Finske i Švedske, Rusija nema problema sa tim državama“, kazao je Putin.

Zato ekspanzija NATO prijemom te dve zemlje ne stvara neposrednu opasnost za Rusiju, precizirao je on.

Lavrov:Ulazak FIN i SVED u NATO neće ništa bitno promeniti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da ulazak Finske i Švedske „verovatno neće ništa bitno promeniti“, pošto te dve nordijske zemlje dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama Alijanse.

„NATO dugo uzima u obzir teritoriju Švedske i Finske kada planira vojno napredovanje ka istoku. Dakle, u ovom smislu verovatno nema velike razlike“, rekao je lavrov, prenosi Interfaks.

Ruski ministar je dodao da će Moskva videti kako će NATO koristiti teritoriju te dve zemlje i da će na osnovu toga doneti zaključke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana