Putin za „Korijere dela sera“ o SAD, Salviniju, Berluskoniju Tanjug

Objavljeno: 04.07.2019. 11:54 Izmenjeno: 04.07.2019. 11:54

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao u jednodnevnu posetu Italiji u okviru koje ide i u zvaničnu posetu Vatikanu.

Putin je poručio u intervjuu listu „Korijere dela sera“ da je Rusija „spremna za dijalog sa SAD“, govorio je i o „stalnim kontaktima“ sa strankom Liga italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, a bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija nazvao je „političarem svetskog kalibra“.

„Korijere“ navodi da je Putin kazao da je spreman za resetovanje odnosa Rusije sa SAD predsednika Donalda Trampa, kako bi se ponovo pokrenuo bilateralni dijalog o široj strateškoj agendi.

Putin je juče potpisao zakon kojim se obustavlja primena Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, ispunjavajući ono što je najavio nakon odluke Trampa da se SAD povuku iz tog sporazuma potpisanog 1987. godine.

Upitan o tome da li se svet nalazi na početku nove trke u naoružanju i u kojoj meri je Rusija doprinela tome, Putin je negirao bilo kakvu umešanost Rusije.

„Ni u kakvoj meri! Raspad sistema međunarodne bezbednosti započeo je jednostranim američkim napuštanjem INF. Taj sporazum bio je kamen temeljac celokupnog sistema kontriole naoružanja. Uporedite koliko na odbranu troši Rusija – oko 48 milijardi dolara – koliki je vojni budžet SAD, od više od 700 milijardi dolara. Gde se onda zapravo odvija trka u naoružanju. Mi nemamo nameru da budemo uvučeni u jednu takvu trku, ali imamo obavezu da garantujemo i našu bezbednost“, kazao je Putin.

On je dodao da je „upravo zbog toga Rusija prinuzđena osmišljava izuzetno moderna oružja, odgovarajući na uvećanje vojnih troškova i otvoreno štetno delovanje SAD“.

„Početkom 2021. ističe važenje sporazuma „Novi Start“ (o interkontinentalnim raketama). Bez obzira na to ne vidimo volju SAD da razgovaraju o njegovom produženju ili izradi jednog potpuno novog sporazuma“, rekao je Putin.

Šef Kremlja je takođe rekao da bi želeo da ukine kontra sankcije koje je Moskva uvela reagujući na sankcije Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize i zbog kojih italijanski izvoz trpi velike posledice, ali je podsetio da su sankcije uvele „sve zemlje EU“, uključujući Italiju.

Putin je u intervjuu negirao rusko mešanje nedavno održane izbori za Evropski parlament i izrazio poštovanje za Salvinijeve stavove po pitanju Rusije.

„Liga i njen lider Salvini aktivno podržavaju ponovno uspostavljanje pune saradnje Italiej i Rusije, zalažu se za brzo ukidanje anti-ruskih sankcija koje su uvele SAD i EU. Po tom pitanju se naša gledišta poklapaju. Salvini ima veoma topao odnos prema našoj zemlji, dobro poznaje rusku realnost“, naveo je Putin.

Ruski predsednik je takođe kazao da ga za nekadašnjeg italijanskog premijera Berluskonija vezuje „višegodišnje prijateljstvo“.

„Silvio je političar svetskog kalibra, pravi lider koji čvrsto zastupa interse svoje zemlje u međunarodnoj areni… Ne uspevamo da se susrećemo često, ali kada se takva prilika ukaže, on nikada ni ne pomišlja pominjanje pitanja unutrašnje politike. A to ne činim ni ja. Ono što je važno je da u Italiji postoji apsolutni koncenzus svih političkih snaga o razvoju dobrih odnosa sa Rusijom. I mi odgovaramo na isti način“, kazao je Putin.

Na pitanje da li će nakon isteka aktuelnog predsedničkog mandata 2024. godine napustiti politiku ili, kako „Korijere“ navodi „obući drugo odelo“, Putin je rekao da je „prerano o tome govoriti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana