Putin uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog

Objavljeno: 21.02.2024. 14:30 Izmenjeno: 21.02.2024. 14:56

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom. „Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsednika […]

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom. „Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsednika Republike Srpske“, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao šef ruske države, prenela je RTRS.

Republika Srpska je naš prijatelj, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kome je zahvalio na podršci Rusiji. Saradnja Rusije sa Republikom Srpskom vezana je za različite pravce, istakao je Putin posle sastanka sa Dodikom. „Znamo da situacija u Srpskoj nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvek ste dobrodošli u Rusku Federaciju“, poručio je Putin. Predsednik Rusije zahvalio je Dodiku što je u svojstvu počasnog gosta stigao na otvaranje „Igara budućnosti“. „Iskreno da vam kažem ne znam kako će to sve izgledati. U svakom slučaju ‘Igre budućnosti’ su lep događaj i nama je veoma drago da vidimo naše prijatelje iz Republike Srpske“, kazao je Putin. Putin je dodao da će i ova poseta delegacije Srpske i Dodika dati doprinos međusobnoj saradnji. „I mi ćemo moći da iskoristimo i razmatramo bilateralne odnose u različitim pravcima“, naveo je Putin, prenela je RTRS.

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanju. „Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućsnot da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji“, rekao je Dodik. Istakao je da Zapad želi da izdejstvuju to svaki dan. „Pogotovo bez oklevanja odbijamo da se pridružmio članstvu u NATO“, izričit je bio Dodik. Istakao je da su Srbi dva puta bombardovani. Srpska jednom, Srbija drugi put. „I znate, Mogu vam posvedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene dece koje imaju posledice od osiromašenog uranijuma, a čak 10 puta je povećano zračenje na tim rejonom, kao i malgine bolesti uzorkovane tim bombardovanjem“, naveo je predsednik Republike Srpske. Istakao je da zato nije logično ni normalno da Srpska prihvati članstvo u NATO. „Zapad kad je došao, odmah je privatizovao poslovne banke i sada biraju da li hoće da rade sa nama i to čine iz čistih političkih razloga“, istakao je Dodik. Naglasio je da je Srpska stabilna politički i institucinalno. „Dakle, održavamo se stabilno. Nemamo posebnih izaova, ali je primetno stalno podrivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Srpske“, rekao je Dodik, prenela je RTRS. Dodik je rekao da je srpski narod sa nestrpljenjem čekao njegov sastanak sa ruskim predsednikom Putinom i istakao da je srpski narod zbog toga veoma ponosan. „To nam znači mnogo, daleko više nego što možete da razumete“, rekao je Dodik i zahvalio Putinu na posvećenom vremenu. „Moja velika zahvalnost vama što u ovom vremenu i vašim obavezema, nađete prostora da mene primite i da razumete našu situaciju“, naveo je predsednik Srpske.

Republka Srpska ima ogromnu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „To nam posebno olakšava situaciju što se tiče Evrope, Međutim čitavo rukovodstvo Srpske, predsednik Vlade, predsednik NSRS, srpski član Predsendištva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljim u EU, Evropa nije uvela iste sankcije nama“, naveo je Dodik. Istakao je da će Srpska ojačati. „Ali, evo kod nas narod kaže što vas ne uništi, to vas ojača. Tako da mi verujemo da ćemo izaći još jači uz pomoć prijatelja“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana