Putin: Rusija pokušala da reši konflikt u Ukrajini mirnim putem Tanjug

Objavljeno: 05.03.2022. 16:31 Izmenjeno: 06.03.2022. 13:24

Ruski predsednik je naveo i da je teško doneo odluku o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija pokušala da reši konflikt u Ukrajini mirnim putem.

Putin je istakao da je neophodno dozvoliti ljudima u Donbasu da govore ruski jezik i žzive mirno svoj život, preneo je Sputnjik.

Ruski predsednik je naveo i da je teško doneo odluku o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini.

Uništavanje vojne infrastrukture u Ukrajini uskoro završeno

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je  da će ruska vojska uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine.

Prema njegovim rečima, sankcije protiv Rusije su jednako teške kao objava rata, preneo je Sputnjik.

Putin je nazvao teškom odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Predsednik Rusije se danas sastao sa ženama letačke posade ruskih aviokompanija, a tokom sastanka mu je postavljeno pitanje o ciljevima specijalne operacije u Ukrajini.

„To sam rekao na početku operacije i govorio pre nego što je ova odluka doneta. Teška odluka, bez ikakve sumnje“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje.

Istakao je da je Rusija pokušala da reši konflikt u Ukrajini mirnim putem i naveo da je neophodno dozvoliti ljudima u Donbasu da govore ruski jezik i žive mirno svoj život.

On je kazao da postoji mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine, koje su na pregovaračkom stolu sa Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

„Rusija je odmah odreagovala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Marijupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude“, istakao je Putin.

Rusija donela dekret o kažnjavanju za lažne vesti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom i novčanom kažnjavanju za lažne vesti o aktivnostima Oružanih snaga Rusije i pozive na antiruske sankcije.

Javno objavljivanje i širenje lažnih saopštenja o aktivnostima ruske vojske kažnjavaće se novčanom kaznom u rasponu od 700.000 – 1.500.000 (od 5.000 do 11.000 evra) rubalja ili u iznosu plate ili drugog prihoda osuđenog lica u roku od 18 meseci, ili društveno-korisnim radom od godinu dana ili prinudnim radom do tri godine ili lišavanjem slobode na isti rok, prenosi Sputnjik.

U slučaju da zvaničnici šire lažne informacije o ruskoj vojsci uz iznošenje lažnih dokaza ili da je to motivisano mržnjom i neprijateljstvom, predviđena je zatvorska kazna od 5-10 godina, ili novčana kazna od tri do pet miliona rubalja (22.000 do 37.000 evra), ili prinudni rad u roku od pet godina.

Za lažne vesti koje budu dovele do teških posledica predviđena je zatvorska kazna od 10-15 godina, navodi Sputnjik.

Putin:Zemlja koja uvede zabranu letenja nad Ukrajinom – deo sukoba

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da, ukoliko bilo koja zemlja bude uvela zonu zabrana letenja nad Ukrajinom, Rusija će tu zemlju smatrati učesnicom konflikta.

Putin je ocenio da su sankcije uvedene Rusiji srodne objavi rata, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, uključujući i SAD, pre nekoliko godina su na spiskove sankcija uvrstile opremu neophodnu za rusku avioindustriju, jer su smatrale da je povezana sa odbrambenom industrijom, ali je Rusija uspela da je sama izmisli, iako je raspored pomeren za godinu i po.

„U prethodnih nekoliko godina naši konkurenti, uključujući i američke, ponašali su se krajnje nepošteno: unosili su u sankcioni spisak neke materijale koji nemaju veze sa odbrambenom industrijom, pod izgovorom da su dvostruke namene – nema dvojne koristi tamo – uzeli su neke materijale koji su uvršteni na sankcione liste“, rekao je Putin, objašnjavajući istoriju stvaranja ruskog aviona MS-21.

„Zašto? Zato što su oni imali svoj proizvod, svoju letelicu, očigledno inferiornu u odnosu na MS-21, u smislu konkurencije. Uradili smo ono čega su oni pokušali da nas liše, sami smo izmislili ove materijale i oni su čak i bolji od stranih“, objasnio je ruski predsednik.

Putin je istakao da Rusija to namerava da učini i u drugim oblastima.

Povećavamo domaće letove i gradimo infrastrukturu

Rusija će povećati domaći vazdušni saobraćaj, ali će njeni avioni nastaviti da lete i u inostranstvo gde god je to moguće, poručio je  ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ženama iz letačke posade ruske aviokompanije.

„Ono što ćemo sada da uradimo jeste da povećamo domaće letove, ali ćemo leteti u inostranstvo gde je to moguće, trudićemo se da promenimo situaciju“, rekao je Putin, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je priznao da je trenutna situacija prilično neprijatna za stanovništvo, ali da ima i prednosti u smislu razvoja infrastrukture zemlje.

„Razvijaćemo sopstvenu avijaciju, pravićemo svoje avione, kao što su MC-21 i Il-114-300, Bajkal i tako dalje. Nastavićemo da razvijamo mrežu aerodroma. Imamo poseban program za razvoj mreže aerodroma“, naglasio je Putin.

On je rekao da je to veoma veliki posao, ali i podsticaj za razvoj, uključujući industriju i infrastrukturu.

Putin je naveo i da je tokom perioda pandemije u Rusiji broj domaćih letova smanjen za 88 odsto, a broj letova u inostranstvo smanjen za više od 90 odsto.

„Generalno, mi smo iskusni u takvim stresnim situacijama. Ali prošle godine je naš domaći prevoz premašio broj iz predpandemijske godine za 20 odsto. Ako se ne varam, prevezeno je 87,5 miliona putnika“, rekao je Putin.

Ruska državna uprava civilne avijacije danas je preporučila ruskim avio-kompanijama, koje lete avionima iznajmljenim u inostranstvu, da obustave međunarodne letove iz Rusije i prevoz putnika i robe od 6. marta, a iz stranih zemalja ka Rusiji od 8. marta.

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i neke druge zemlje zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske avione od sledeće nedelje u sklopu paketa kaznenih mera zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Erdogan preneo Putinu da je Zelenski spreman na susret u Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preneo je Vladimiru Putinu da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski spreman da se sastane sa ruskim predsednikom u Turskoj, rekao je  Erdoganov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

„Nastavljamo da radimo u tom pravcu, održavanje takvog susreta bi se bez sumnje pozitivno odrazio na situaciju. Spremni smo da damo svoj dopinos“, rekao je Kalin, javila je TV TRT

Kako je preneo Sputnjik, Kalin je dodao i da je Turska dobila dozvolu od zapadnih saveznika da zadrži otvoren kanal komunikacije sa Rusijom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Putin planira da se čuje telefonom sa Erdoganom.

Rusija pozvala EU i NATO da prestane da naoružava Ukrajinu

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je  portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Još jednom pozivamo zemlje EU i NATO da prestanu bezobzirno da “upumpavaju“ u neodrživi kijevski režim najsavremenije oružje, kako bi se izbegli ogromni rizici po međunarodno civilno vazduhoplovstvo i druge transportne komunikacije ne samo u Evropi, već i van njenih granica“, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Kako je naveo Rojters, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti, Moskva je posebno zabrinuta da bi prenosive protivvazdušne rakete „Stinger“ mogle da završe u rukama terorista, predstavljajući pretnju za civilne avio-kompanije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana