Putin: Organizatori pobune će odgovarati za izdaju, Prigožin: Mi smo partiote tanjug

Objavljeno: 24.06.2023. 09:37 Izmenjeno: 24.06.2023. 12:29

AP konstatuje da je Kremlj ozbiljno shvatio Prigožinovu pretnju, pošto je pojačana bezbednost u Moskvi i Rostovu na Donu, ali nije odmah bilo jasno kako je uspeo da uđe u južni ruski grad ili koliko je vojnika imao sa sobom.

 (Russian Presidential Press Service via AP)

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je pobunu paravojne organizacije pod komandom Jevgenija Prigožina pokušajem da se društvo podeli i Rusiji „zabije nož u leđa“. „Rusija vodi najtežu borbu za svoju budućnost. Svaki sukob mora biti odbačen tokom specijalne operacije u Ukrajini, a svi koji učestvuju u pokušaju pobune biće kažnjeni pred zakonom i narodom“, poručio je Putin, prenosi RIA. Putin je rekao da svaki nemir predstavlja pretnju i da će akcije Rusije biti teške i naglasio da je posebno teška situacija u Rostovu na Donu. „Oružane snage Rusije dobile su neophodnu naredbu da neutrališu organizatore pobune. Prevazićemo sva iskušenja i postati još jači“, rekao je Putin i pozvao sve da odupru oružanoj pobuni. „Preterane ambicije dovele su do izdaje Rusije“, poručio je Putin.

Šef ruske privatne paravojne formacije „Vagner“ Jevgenije Prigožin izjavio je da njegove snage imaju pod kontrolom vojne objekte u Rostovu na Donu, uključujući i aerodrom, javlja AP. On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, „ovo nije vojni udar, već marš pravde“. Prigožin je u video snimku objavio da je sa svojim trupama ušao u Rostov na Donu, gde se nalazi ruski vojni štab koji nadgleda borbe u Ukrajini. U drugim video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se vojna vozila, uključujući tenkove, na ulicama grada. Prigožin je precizirao da su njegove snage prešle u Rusiju iz Ukrajine i stigle do Rostova. On je rekao da se „Vagnerovci“ pritom nisu suočili sa otporom mladih regruta na kontrolnim punktovima i dodao da se njegove snage „ne bore protiv dece“. „Ali uništićemo svakog ko nam stane na put, Idemo do kraja“, rekao je on u jednom od niza oštrih video i audio snimaka objavljenih na društvenim mrežama počevši od petka uveče. Prigožin je, takođe, tvrdio da je načelnik Generalštaba, general Valerij Gerasimov, naredio ratnim avionima da gađaju konvoje „Vagnera“, koji su kretali pored običnih vozila. On je rekao i da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj, ali nije bilo nezavisne potvrde, dodaje AP. Prigožin je naveo da su terenski kampovi „Vagnera“ u Ukrajini pogođeni raketama, helikopterima i artiljerijskom vatrom po naređenju Gerasimova, nakon sastanka u Rostovu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom na kojem su odlučili da unište tu paravojnu formaciju. Prigožin je, takođe, rekao da ima 25.000 vojnika pod svojom komandom i da će „kazniti“ Šojgua. Šef „Vagnera“ je, pritom, pozvao vojsku da ne pruža otpor: „Ovo nije vojni udar, već marš pravde“. Snage „Vagnera“ odigrale su ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, uspevši da zauzmu Bahmut, gde su se vodile najkrvavije i najduže bitke. Ali Prigožin je sve više kritikovao rusku vojsku, optužujući je za nesposobnost i za nedovoljno slanje oružja i municije. AP konstatuje da je Kremlj ozbiljno shvatio Prigožinovu pretnju, pošto je pojačana bezbednost u Moskvi i Rostovu na Donu, ali nije odmah bilo jasno kako je uspeo da uđe u južni ruski grad ili koliko je vojnika imao sa sobom.

Organizatori pobune će odgovorati za izdaju svoje domovine, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju u subotu. „Oni koji su organizovali i planirali oružanu pobunu, koji su nosili oružje protiv svojih saboraca, izdali su Rusiju i za to će odgovarati“, naglasio je Putin. Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Rusima, nazvao pokušaj da se društvo podeli udarcem nožem u leđa. „Akcije koje cepaju naše jedinstvo su u stvari čin otpadnika od svog naroda, od saboraca koji se sada bore na frontu. Ovo je udarac nožem u leđa našoj zemlji i našem narodu“, rekao je Putin. Svaki unutrašnje previranje u Rusiji je smrtonosna pretnja državnosti, naciji, odgovor na to će biti nemilosrdan, rekao je predsednik Putin. On je dodao da vlasti neće dozvoliti da se ponovi raskol u Rusiji i zaštitiće narod. Predsednik je podsetio na udarac koji je nanet Rusiji 1917. godine, kada je zemlja bila u Prvom svetskom ratu. „Nećemo dozvoliti da se to ponovi, zaštitićemo i naš narod i našu državnost od bilo kakvih pretnji. Kao predsednik i vrhovni komandant Rusije, i kao građanin Rusije, učiniću sve da odbranim zemlju, zaštitim ustavni poredak i živote, bezbednost i slobodu ljudi“, rekao je predsednik države. Putin je pohvalio građane Rusije, pripadnike Oružanih snaga, organe za sprovođenje zakona i specijalnih službi, na vojnike i komandante koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijajući neprijateljske napade – da to rade herojski. „Znam to. Danas sam još jednom razgovarao sa komandantima svih pravaca. Apelujem i na one koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu i gurnuti na put teškog zločina – oružane pobune“, rekao je Putin u svom obraćanju. Situacija u gradu Rostovu na Donu na jugu Rusije i dalje je teška, ali će biti preduzete odlučne akcije da se ona stabilizuje, rekao je predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju. „Verujem da ćemo sačuvati i odbraniti ono što nam je drago i sveto. Zajedno sa maticom prevazići ćemo sva iskušenja i postati još jači“, rekao je Putin u obraćanju.

ORGANIZATORI POBUNE ĆE odgovorati za izdaju svoje domovine, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u televizijskom obraćanju. „Oni koji su organizovali i planirali oružanu pobunu, koji su nosili oružje protiv svojih saboraca, izdali su Rusiju i za to će odgovarati“, naglasio je Putin. Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Rusima, nazvao pokušaj da se društvo podeli udarcem nožem u leđa. ŠEF RUSKE PARAVOJNE grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin odbacio je danas optužbe predsednika Vladimira Putina za izdaju, a svoje borce nazvao patriotama. U audio poruci na svom Telegram kanalu, Prigožin je poručio: „Što se tiče izdaje otadžbine, predsednik je duboko pogrešio. Mi smo patriote. Niko se neće predati na zahtev predsednika. Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima“, prenosi AP. On je rekao da se njegovi borci neće predati na zahtev Putina, jer „ne želimo da zemlja živi u korupciji, prevari i birokratiji“. JEVGENIJ PRIGOŽIN JE izjavio jutros da njegove snage imaju pod kontrolom vojne objekte u Rostovu na Donu, uključujući i aerodrom, javlja AP. On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, „ovo nije vojni udar, već marš pravde“. Prigožin je u video snimku objavio da je sa svojim trupama ušao u Rostov na Donu, gde se nalazi ruski vojni štab koji nadgleda borbe u Ukrajini. NA PODRUČJU MOSKOVSKE oblasti protekle noći su pojačane mere bezbednosti, a situaciju prate agencije za sprovođenje zakona i Federalna služba bezbednosti (FSB), izjavio je guverner te oblasti Andrej Vorobjov. „Moguće su dodatne provere na putevima u južnom pravcu, s tim u vezi, molim vas da se uzdržite od putovanja ličnim prevozom na jugu Moskovske oblasti, pre svega za granice regiona“, napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu. Oglasio se i načelnik okružne administracije u Aksajskom okrugu Rostovske oblasti Konstantin Domorovski, koji je saopštio da su svi javni događaji otkazani. PREDSEDNIK RUSIJE VLADIMIR Putin razgovarao je jutros telefonom sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom o kriznoj situaciji u Rusiji i pobuni u koju je svoje borce poveo šef paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin, saopštila je pres lužba predsednika Belorusije. „Predsednik Rusije je jutros pozvao predsednika Belorusije, obavljen je telefonski razgovor. Vladimir Putin je obavestio beloruskog kolegu o situaciji u Rusiji“, prenosi BelTA. BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE objavilo je da se snage privatne paravojne formacije „Vagner“ Jevgenija Prigožina kreću na sever, kroz Vorenješku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve. U Rostovu na Donu, „Vagner“ je gotovo sigurno zauzeo ključne bezbednosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi britansko ministarstvo na Tviteru. „Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između ‘Vagnera’ i ruskih snaga bezbednosti, neki su verovatno ostali pasivni, prećutno pristajući na ‘Vagner'“, ističe se u objavi.

Šef ruske paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin odbacio je optužbe predsednika Vladimira Putina za izdaju, a svoje borce nazvao patriotama. U audio poruci na svom Telegram kanalu, Prigožin je poručio: „Što se tiče izdaje otadžbine, predsednik je duboko pogrešio. Mi smo patriote. Niko se neće predati na zahtev predsednika. Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima“, prenosi AP. On je rekao da se njegovi borci neće predati na zahtev Putina, jer „ne želimo da zemlja živi u korupciji, prevari i birokratiji“. Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će braniti zemlju od oružane pobune Prigožina, koju je nazvao „ubodom noža u leđa“ Rusiji. „Svi koji su pripremali pobunu pretrpeće neizbežnu kaznu. Oružane snage i druge vladine agencije dobile su neophodna naređenja“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana