Putin i Si: Protiv mešanja spoljnih sila i širenja NATO Tanjug

Objavljeno: 04.02.2022. 11:17 Izmenjeno: 04.02.2022. 11:20

U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti, protiv „obojenih revolucija“.

(Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su se sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj.

U tekstu se navodi da se dve zemlje protive daljem širenju NATO-a i pozivaju Severnoatlantski savez da napusti ideologizovane pristupe iz vremena hladnog rata, prenosi agencija RIA Novosti.

Takođe, Moskva i Peking su pozvali SAD da odustanu od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi.

Rusija i Kina naglašavaju da se protive formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu. „Rusija i Kina ulažu dosledne napore da izgrade ravnopravan, otvoren, inkluzivan sistem bezbednosti koji nije protiv trećih strana u Azijsko-pacifičkom regionu i koji obezbeđuje mir, stabilnost i prosperitet“, navedeno je u izjavi.

Ističe se da nijedna država ne može i ne treba da obezbedi svoju bezbednost nezavisno od bezbednosti celog sveta i na račun bezbednosti drugih država.

Kako se navodi, Kina se odnosi sa razumevanjem i podržava predloge koje je iznela Ruska Federacija o bezbednosnim garancijama u Evropi, dodaje se u tekstu.

Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku, istaknuto je u zajedničkoj izjavi.

Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla korona virusa i dodaje da je to pitanje za nauku.

Rusija i Kina nameravaju da čvrsto brane neprikosnovenost rezultata Drugog svetskog rata i uspostavljenog posleratnog svetskog poretka.

Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice.

Takođe, cilj Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti. Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata.

Putin je danas doputovao u Peking, gde se sastao sa Sijem, a kasnije će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana