Putin dao znak za početak vežbi nuklearnih snaga Tanjug

Objavljeno: 19.02.2022. 11:48 Izmenjeno: 20.02.2022. 12:08

Peskov je za RIA Novosti rekao da Putin zajedno sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom posmatra lansiranje balistickih projektila iz kontrolnog centra.

. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je znak za početak vežbi u kojima ucestvuju nuklearne snage, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su ti manevri ranije planirani i da u njima učestvuju jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga, Južnog vojnog okruga, raketne jedinice strateške namene, kao i Severna i Crnomorska flota.

Lavrov Le Drijanu:Kijev nagomilava vojne snage

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je  francuskom kolegi Žan-Iv Le Drijanu u telefonskom razgovoru da Ukrajina nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i da nastavlja sa oružanim provokacijama, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Naglašeno je da Kijev, pred očima Pariza i Berlina koji sve to pasivno posmatraju, u drastičnoj meri ne ispunjava svoje obaveze predviđene Sporazumom iz Minska, pa tako nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i sprovodi militarizaciju građana kao i oružane provokacije“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TAS S.

Dvojica diplomata su još jednom ponovila da primena Sporazuma iz Minska nema alternativu, ako se želi postići trajni mir u Ukrajini.

Nastavljaju se zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije

Minsk i Moskva odlučili su da nastave zajedničke vojne vežbe zbog vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica Savezne države Rusije i Belorusije i zaoštravanja situacije u Donbasu, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

„U vezi sa jačanjem vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica Savezne države i zaoštravanjem situacije u Donbasu, predsednici Belorusije i Rusije odlučili su da provera snaga za reagovanje Savezne države bude nastavljena“, rekao je Hrenjin, čije saopštenje je objavilo belorusko Ministarstvo odbrane na Telegramu. Hrenjin je naveo da će fokus vežbi ostati nepromenjen, a to je obezbeđivanje adekvatnog odgovora i deeskalacije, kako je navedeno, „vojnih priprema zlonamernika“ u blizini granica Rusije i Belorusije.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije „Saveznička odlučnost 2022“ počele su 9. februara i bilo je planirano da budu završene danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana