Putin: Bombardovali su Beograd ne mareći na međunarodno pravo tanjug

Objavljeno: 07.09.2022. 12:36 Izmenjeno: 07.09.2022. 12:36

Ruski predsednik je rekao i da je bivši novinar Ivan Safronov, koji je osuđen na 22 godine zbog izdaje, prenosio poverljive informacije zapadnim obaveštajnim agencijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o konstantnom kršenju međunarodnog prava navodeći kao primer kao primer rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda, koje nisu odobrile UN, te aktuelne optužbe na račun Moskve.

„Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti. Ko je započeo rat u Iraku bez odobrenja UN? Ko je uništavao Jugoslaviju pod zgodnim izgovorima, ko je to radio? Ko je pokrenuo rat u srcu Evrope, bombardujući Beograd? Niko se tada nije sećao principa medunarodnog prava“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istocnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, preneo je „Sputnjik“.

Upozorio je da svet ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države.

„Predstava o multipolarnosti i svetu je takva da on mora biti daleko pravedniji i ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države koja je uobrazila da je izaslanik boga na Zemlji, možda cak i nešto više, i svoju politiku bazira na svojoj navodnoj izuzetnosti“, ocenio je Putin.

On je naglasio da je Rusija dužna da pruži pomoć kako bi zaštitila samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku i Luganski Narodnu Republiku i dodao je da to radi u skladu sa tačkom 51. Povelje UN.

„Povelja UN govori o pravu naroda na samoopredeljenje. Tokom “kosovske krize“ Međunarodni sud pravde je doneo odluku prema kojoj, ako neki deo teritorije, deo zemlje želi da proglasi nezavisnost onda on nije obavezan da traži dozvolu od centralnih vlasti države. To je primenjivo u slučaju Kosova. A zašto nije ista stvar u slučaju DNR i LNR? Sve je isto“, rekao je ruski predsednik.

Putin o izveštaju IARA, vlastima u Kijevu, Borelju…

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina predstavljala opasnost nuklearnoj sigurnosti Evrope, jer je granatirala nuklearku Zaporožje i dodao da Rusija nema vojnu opremu u elektrani.

On je rekao da veruje izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je bila u poseti nuklearki, ali je istovremeno kritikovao jer nije reklvela da Ukrajinu treba kritivi za granatiranje elektrane, preneo je Rojters.

Putin se osvrnuo i na vlasti u Kijevu.

„Uvek ukazujemo u diskusijama sa evropskim partnerima na neonacistički trag u aktuelnoj vladi Kijeva“, rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

Govorio je i o šefu diplomatije EU Žozepu Borelju navodeći da je tokom međuparlamentarne konferencije u Pragu o pitanjima spoljne politike i bezbednost odgovarajući na pitanja poslanika prešao na maternji španski jezik kako bi, kako je rekao, preciznije i brže odgovorio na veći broj pitanja.

Kako objasnio, prevod na engleski jezik obezbedila je Češka, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac.

Zatim je štonski poslanik tokom sednice postavio pitanje koristeči formulaciju „fašistička Rusija“, a Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući isti izraz.

Međutim, kako je naveo Putin, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, već je to predstavila kao izjavu Borelja.

„On govori svojim jezikom, on je veliki specijalista u ovoj oblasti“, rekao je Putin i dodao da je Borelj i ranije govorio da treba „poraziti Rusiju posle bitke“.

„Čudan diplomatski stav. Da je on ministar odbrane neke zemlje ova retorika bi bila razumljiva, ali za šefa diplomatije EU ovo je veoma čudno, ali neka mu Bog sudi“, rekao je Putin.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana