Putin: Akcija u Ukrajini iznuđena, nije nam ostavljen izbor Tanjug

Objavljeno: 24.02.2022. 18:11 Izmenjeno: 26.02.2022. 14:50

Putin je istakao da je Rusija spremna za sve u vezi sa sankcijama koje su joj uvele zapadne zemlje, prenosi Tas s.

Russian Presidential Press Service via AP)

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je  da su akcije Rusije u Ukrajini iznuđena mera i da Moskvi nije ostavljen drugi izbor.

„Ono što se dešava u Ukrajini je iznuđena mera. Jednostavno nam nisu ostavili nikakve šanse da uradimo drugačije“, rekao je Putin tokom sastanka sa predstavnicima poslovnih krugova, prenosi Interfaks.

Objasnio je da su bezbednosni rizici za Rusiju bili tako visoki da je bilo „nemoguće reagovati drugim sredstvima“.

 

Čižov EU: Sankcije Rusiji će dovesti do uzvratnih mera

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je , u razgovoru sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove Stefanom Saninom, da nove sankcije samo pogoršavaju ionako složene odnose Moskve i Brisela.

Čižov je upozorio da će to neizbežno dovesti do uzvratnih mera ruske strane, prenosi Sputnjik.

On je izneo ruski stav o ukrajinskoj krizi, posebno o uzrocima koji su doveli do toga da rukovodstvo zemlje prizna samoproglašene narodne republike Donjecku i Lugansku i okrene specijalnu vojnu operaciju.

Evropska unija pozvala je danas na razgovor Čižova kako bi zatražila hitan prekid vojnih akcija Rusije u Ukrajini, saopštila je ranije Evropska služba za spoljne poslove.

Generalni sekretar EEAS je Stefano Sanino je na sastanku rekao ruskom ambasadoru da Brisel najoštrije osuđuje „ničim izazvanu, neopravdanu invazija na Ukrajinu“ i zatražio da ruski predsednik Vladimir Putin hitno prekine sa vojnim operacijama.

Ambasadoru je preneo i da EU trazi da Rusija bez ikakvih uslova povuče svojne snage i vojnu opremu sa, kako se navodi, cele teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.

Vlada Rusije pripremila mere za zaštitu finansijskih tržišta

Vlada Ruske Federacije pripremila je mere za zaštitu finansijskih tržišta i velikih ruskih kompanija od sankcija i drugih pretnji, saopštila je danas pres služba Kabineta ministara. Ruska vlada je formirala jasne planove za mere zaštite finansijskih tržišta i pojedinačnih kompanija od mogućih sankcija i drugih pretnji, navodi se u saopštenju i dodaje da su sprovedene simulacije (stres testovi) posledica uvođenja sankcija, a kao rezultat, formirani su jasni akcioni planovi.

Napominje se da su finansijsko tržište i najveće kompanije u potpunosti spremne za njihovu implementaciju. Rusija danas ima finansijska sredstva dovoljna da osigura stabilnost finansijskog sistema u uslovima sankcija i spoljnih pretnji, ističe se u saopštenju. U narednim nedeljama, trgovanje državnim obveznicama će biti suspendovano.

Značajan iznos privremeno slobodnih sredstava na jedinstvenom računu trezora saveznog budžeta (više od 4,5 biliona rubalja sa neto zaduživanjem planiranim u 2022. godini – 2,2 triliona rubalja) omogućava fleksibilan pristup na raspored plasmana, saopštila je pres služba. Osim toga, Ministarstvo finansija Rusije će zajedno sa Bankom Rusije nastaviti da pomno prati situaciju na finansijskim tržištima i ako bude potrebno, preduzimaće dodatne mere za održavanje finansijske stabilnosti, stoji u saopštenju. Vlada Ruske Federacije će pomoći u obezbeđivanju održivog poslovanja kompanija koje se nalaze na listi sankcija, očuvanju radnih mesta i plata, navodi se u saopštenju.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana