Putevi Srbije: Zbog snega prilagoditi brzinu uslovima na putu Tanjug

Objavljeno: 22.01.2022. 12:31 Izmenjeno: 23.01.2022. 13:21

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da su autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima prohodni za saobraćaj.

Snega ima na kolovozu na pojedinim deonicama u raskvašenom stanju, te se preporučuje učesnicima u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu.

Trenutno je 1.100 putara i više od 750 kamiona i mašina angažovano na čišćenju snega kako bi se obezbedilo normalno odvijanje saobraćaja.

Ukazuju da bi angažovanost mehanizacije mogla biti i veća u slučaju elementarnih nepogoda, a putari su spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu.

„Raspolažemo dovoljnim količinama soli, kamenog agregata i rizle kao i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa. Na pojedinim državnim putevima I i II reda na teritoriji Negotina, Ljubovije, Valjeva, Jošaničke Banje, Kopaonika, Šapca na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila“, navedeno je u saopštenju.

Putevi Srbije sreću pažnju javnosti da veliki problem u saobraćaju prave teretna vozila i šleperi i njihovi nesavesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme odnosno sa letnjim i neispravnim pneumaticima.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću bez obavezne zimske opreme, i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Usporen saobraćaj od Strazevice ka Bubanj Potoku

Na obilaznici oko Beograda, od tunela Straževica ka Bubanj Potoku, saobraćaj se odvija usporeno, saopštili su JP Putevi Srbije.

Zbog najavljenih niskih temperatura na teritoriji Srbije postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Iz tog javnog preduzeća takođe savetuju da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Savet vozacima da ne krecu bez zimske opreme i voze oprezno

Putevi Srbije savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

JP Putevi Srbije apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji, jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice.

Na većem broju deonica na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta ima snega do pet centimetara.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, navodi JP Putevi Srbije.

Svi državni putevi prohodni, sneg čišti oko 1.200 putara

Svi državni putevi prvog i drugog reda su prohodni, kao i prilazi turističkim centrima i graničnim prelazima, a trenutno je JP „Putevi Srbije“ u drugom stepenu pripravnosti, što znači da je na račišćavanju snega angažovano oko 1.200 ljudi, izjavio je  rukovodilac odeljenja za auto-puteve u JP „Putevi Srbije“ Dragan Pavković.

U izjavi za Tanjug, Pavković je rekao da je angažovano i oko 700 jednica opreme za čišćenje snega u 196 putnih baza u Srbiji, kao i da ima dovoljno soli i ostalih materijala za pospianje kolovoza.

„Ukoliko bude potrebe, i u zavisnosti od vremenskih prilika, stepen pripravnosti biće povećan“, rekao je Pavković.

Ističe da trenutno probleme na terenu prave teretna vozila, jer, kako kaže, dosta njih koristi letnje gume, a ne zimsku opremu koja je obavezna da se koristi u ovakvim uslovima.

„Zbog toga smo danas u toku prepodneva imali dve situacije na prilazu ka Beogradu, jedna je bila preko Begaljičkog brda, a druga nadomak Novih Banovaca, vozila su se kretala bez zimske opreme i na tim mestima imali smo otežano odvijanje saobraćaja“, rekao je Pavković.

Pored toga, dodao je, takve okolnosti otežavaju i putarima da očište sneg na kolovozima.

Pavković je najavio da će, s ozbirom da su raščišćeni putevi prvog i drugog prioriteta, uskoro biti raščišćeni i putevi trećeg prioriteta.

Apelovao je na vozače da brzinu prilagode uslovima na terenu, a poseban apel uputio je vozačima teških teretnih vozila da obavezno koriste zimsku opremu, kao i da na deonicama auto-puteva izbegavaju preticanje.

„Jutros smo imali više saobraćajnih nezgoda zbog toga, a na jednoj lokaciji nadomak Novih Banovaca, teretno vozilo se kretalo preticajnom trakom, a zbog otežanih uslova vidljivosti, putničko vozilo ga je udarilo otpozadi“, rekao je Pavković.

Sneg na mnogim deonica, preporučuje se oprez

Na najopterećeniji putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja, na brojnim deonicama ima snega i preporučuje se oprezna vožnja, saopštilo je  JP Putevi Srbije.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kragujevca, Novog Pazara, Pančeva, Požarevca, Požege, Užica, Val?eva, Vranja, Zaječara.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Pančeva, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara, Zrenjanina.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Pančeva, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara, Zrenjanina.

Neprohodan je putni pravac III prioriteta/C kategorije održavanja – II A-198 Odvraćenica – Preko Brdo.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice, navodi se u saopštenju.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima. Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Prema informacijama Puteva Srbije na auto-putu E-75, u zoni tunela Predejane, nakon smanjenog intenziteta snežnih padavina uspostavljen je redovan režim saobraćaja.

Na auto-putu E-70, između petlje Dobanovci i petlje Beograd, magle više nema i vidljivost je normalna.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana