Sve službe u pripravnosti Tanjug

Objavljeno: 14.05.2019. 11:05 Izmenjeno: 15.05.2019. 17:37

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog najavljenih obilnih padavina koje nas očekuju do petka. Vodostaj na većini reka u našoj zemlji je u porastu, a nadležne službe nalaze se u najvećem stepenu pripravnosti. Hidrolozi upozoravaju da se u narednih nekoliko dana očekuje veći porast nivoa Save i preciziraju da je tokom vikenda moguće približavanje granici koja predstavlja vanrednu odbranu od poplava.

 

U Beogradu će u naredna tri dana pasti između 70 i 90 litara kiše po kvadratnom metru. Na zapadu i u centralnim delovima naše zemlje očekuju se i obilnije padavine što je stvorilo opasnost od izlivanja bujičnih vodotokova.

Prema prognozi RHMZ-a obilne padavine u Beogradu, ali i u većini gradova u našoj zemlji, očekuju se sve do petka. Nadležne službe nalaze se u punom stepenu angažovanja- u dvadeset četvoročasovnom režimu rada. Kada je u pitanju vodostaj na rekama, on je u umerenom ili osetnijem porastu.

 

Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava, izjavio je  ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović.

Nedimović, koji je posetio Međunarodni poljoprirvedni sajam u Novom Sadu, ocenio da čak neće biti ni redovne odbrane od poplava na reci Savi.

„Na svega 200-300 kilometara od Srbije noćas su se oglasile sirene zbog poplavnog talasa na prostoru Banjaluke, Teslića i Novog Grada, to je sve život. Ono što je činjenica jeste da će sva ta voda doći kod nas. To sve pripada slivu reke Save, ali neće biti problema. Mislim da nećemo čak ući ni u redovnu odbranu od poplava na reci Savi“, ocenio je ministar Nedimović.

Nevreme s gradom, jakim, olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatilo je juče kasno poslepodne delove Bačke. Nevreme je donelo grad, obilnu kišu i jak vetar.

U mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom.

Kako navodi sajt Vojvodina Meteo, njive su mestimično zabelele od količine leda, a štetu je za sada nije moguće proceniti.

Oblačnost je u međuvremenu oslabila i donosi kišu i pljuskove uz ređu pojavu grmljavine na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine.

Puna pripravnost u slučaju obilnih padavina

Sve službe i javna vodoprivredna preduzeća u Vojvodini su u punoj pripravnosti za delovanje u sprečavanju eventualnih posledica koje bi mogle biti prouzokovane zbog najavljenih obilnih padavina, rečeno je na sednici Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao predsednik vojvođanske vlade i komandant Štaba Igor Mirović.

Kako je saopšteno, konstatovano je i da su mehanizacija, alat i potrebni materijal spremni i u slučaju potrebe može se brzo reagovati.

Navodi se da je, iako su vodostaji na velikim rekama, Dunavu, Savi i Tisi, daleko ispod nivoa koji bi zahtevao uvođenja čak i redovne odbrane od poplava, naloženo nadležnim službama JVP „Vode Vojvodine“ i drugih vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini 24-satno osmatranje na terenu i stalna komunikacija između štabova za vanredne situacije susednih lokalnih samouprava, kao i sa sličnim službama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

Na teritoriji AP Vojvodine redovna odbrana od poplava i dalje sprovodi jedino u Banatu na oko 62 kilometra tok Tamiša. Na banatskim vodotocima, koje karakteriše bujični porast vodostaja zbog mogućih snažnijih padavina, pojačano se prati stanje na nasipima, objektima crpnih stanica i ustava, dodaje se u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade.

 

 Nivo Save i Kolubare u Obrenovcu pod kontrolom

Situacija u Obrenovcu je danas pod kontrolom, grad fukcioniše normalno i za sada nema opasnosti od izlivanja reka.

Kako javlja Tanjugov reporter, u gradu koji je 2014. godine bio potopljen, nema nikakvih problema, kiša je slaba, što svakako dodatno smanjuje eventualnu opasnost.

Nivo reke Save u obranovačkom Zabrežju je povišen, ali potpuno pod kontrolom, nisu ugroženi ni izletnički splavovi, a pogotovo ne obližnje naselje.

Takodje, nivo Kolubare u Mislodjinu nije značajnije povišen, tako da ni sa te strane ne preti opasnost.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana