PSG:Sprovesti lustraciju od 1976, ukinuti poslanički imunitet Tanjug

Objavljeno: 14.06.2020. 14:51 Izmenjeno: 14.06.2020. 14:51

Pokret slobodnih građana (PSG) predstavio je  Nacrt zakona o lustraciji i istovremeno najavio da će, ukoliko postane parlamentarna stranka, zatražiti ukidanje imuniteta narodnim poslanicima kako bi se, kako je rečeno, u Srbiji konačno utvrđivala politička odgovornost.

Predsednik PSG-a Sergej Trifunović rekao je na pres konferenciji da utvrđivanje političke odgovornosti u Srbiji ne postoji, kao i da ne postoji svest da je političar samo činovnik u službi građana.

““To treba da shvatimo svi mi koji se bavimo politikom i oni koji glasaju, ili još gore ako ne glasaju. Neutvrđivanje političke odgovornosti dozvoljava političarima da rade šta hoće i zato će PSG, ako uđe u Skupštinu, među prvim stvarima tražiti ukidanje imuniteta poslanicima, jer smatram da je to jako bitno““, rekao je Trifunović.

Trifunović je kazao da je Zakon o lustraciji usvojen u vreme DOS-a kao Zakon o utvrđivanju odgovornosti za kršenje ljudskih prava čija je primena bila oročena na 10 godina, ali da nikada nije bio primenjen.

““Komisija za lustraciju za 10 godina nije ništa uradila, dok su njeni članovi sve vreme primali platu“, tvrdi Trifunović.

Zakon o lustraciji koji predlaže PSG odnosio bi se na sve nosioce javnih funkcija i priemenjivao na period od 23. marta 1976. kada je nekadašnja SFRJ potpisala i ratifikovala Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima usvojen u Generalnoj slupštini UN 1966. godine.

Predloženi zakon se, kako je navedeno, oslanja na pravila zakonika o krivičnom postupku i druge zakonske akte, a lustracija se definiše kao postupak pokrenut po službenoj dužnosti ili po zahtevu lica koje ima pravni interes.

Zakonom se ispituju činjenice i utvrđuje kršenje ljudskih prava i izriču mere za kršenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana