Prvi Svesrpski dečji sabor na YouTube kanalu DKCB Beoinfo

Objavljeno: 23.05.2020. 14:02 Izmenjeno: 23.05.2020. 19:11

„Svesrpski dečji sabor” postao je tradicionalna manifestacija koju svake godine organizuje Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Tom prilikom, od 23. do 26. maja, u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Tokom šest dana boravka u Srbiji mališane iz dijaspore srdačno dočekuju njihovi vršnjaci iz Beograda – učenici OŠ „Starina Novak”, u čijim domovima borave, podsećaju iz Dečjag kulturnog centra.

Jedan od povoda za nastanak manifestacije je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček” u Dečjem kulturnom centru Beograd. Budući da ove godine nema prilike da se ukaže gostoprimstvo prijateljima iz dijaspore i regiona iz DKC-a ukazuju da će nastaviti da se dopisujemu i gaje prijateljstva iz daljine, prisećajući se nezaboravnih uspomena.

Ove godine će zato ovaj značajan praznik biti obeležen svečanim koncertom održanim na Dan slovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, 24. maja 2018. godine, u Dečjem kulturnom centru Beograd. Ovim koncertom zvanično je počela manifestacija, uz državnu himnu „Bože pravde” i pozdravne reči Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, koji je ujedno preneo i pozdrav od predsednika Srbije poželevši da ova manifestacija zaživi i traje. Pored Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hora Čarolija i Umetničkog centra Talija, na koncertu su tada nastupili Minja Subota, Leontina Vukomanović i Slobodan Boda Ninković. Koncert se može pogledati na YouTube kanalu DKCB u nedelju, 24. maja, u 12 časova.

Prvi sabor održan je 2018. godine, i okupio je decu iz šest zemalja, a drugi, održan naredne godine, okupio je decu iz deset zemalja. Tokom ove dve godine u Srbiju su došla deca iz Francuske, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Rumunije, Slovenije, Švedske, Amerike, Australije, Mađarske, Republike Srpske i Crne  Gore. Svake godine oko stopedesetoro dece gostiju i njihovih domaćina su učesnici manifestacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana