Prvi put urađena napredna operacija moždanog udara u akutnoj fazi Studio B

Objavljeno: 02.11.2017. 14:03 Izmenjeno: 03.11.2017. 10:47

Na VMA je prvi put urađena napredna operacija moždanog udara u akutnoj fazi. Konzijilum lekara koji je pregledao pacijentkinju iz Lazarevca, dežurni neurolozi, radiolozi i neurovaskularni tim Instituta za radiologiju uradio je veliki posao, kaže načelnik Klinike za neurologiju prof. dr Ranko Raičević.

Prof. dr Ranko Raičević podseća da je u saradnji sa lekarima Kliničkog centra Srbije napravljena mreža jedinica za moždani udar i ističe da ovakvim operacijama postajemo ravnopravni sa ostalim zdravstvenim ustanovama na Balkanu.

U toku redovnog dežurstva sredom, u Centar hitne pomoći na VMA je dovezena žena koja je imala slabost polovine tela i dijagnostikom je utvrđeno da se radi o moždanom udaru. Prof dr Ranko Raičević kaže da je prošlo previše vremena da bi se uradila tromboliza, pa je konzilijum lekara odlučio da uradi ovu zahtevnu operaciju.

Stručni tim je u roku od 4-5 sati, od prijema pacijentkinje i dijagnostike do same procedure operacije, uradio veliki posao, navodi dr Raičević.

Pre dvadesetak godina lekari VMA i Kliničkog centra Srbije su krenuli sa trombolitičkom terapijom, a ovakve operacije su kruna lečenja moždanog udara. Tada možete da kažete da vaša ustanova ima naprednu jedinicu za moždani udar, zaključuje načelnik klinike za neurologiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana