Uloga baka i deka u dečjem odrastanju

Bake i deke – ključ su srećnog detinjstva. Oni su oslobođeni odgovornosti roditeljstva i brige oko karijere, a pomažući svojoj deci u gajenju unučadi oplemenjuju i svoj život.

Psiholozi naglašavaju da je uloga baka i deka u vaspitavanju dece veoma važna, a psihijatar Kornhaber pominje jedanaest uloga koje igraju bake i deke u porodici: predak, drugar, heroj, istoričar, mentor, odgajatelj, uzor, duhovni vodič, učenik, nastavnik i čarobnjak.

Bake i deke bi, kada su sa unucima, trebalo da se pridržavaju pravila koje su roditelji uspostavili: ustaljen raspored spavanja, hranjenja, učenja, igranja.

Važno je da između unuka i baka i deka postoji emocionalna povezanost i toplina.  Deca mogu da mnogo nauče od starijih – strpljenju, toleranciji, lepim manirima, tim pre što bake i deke imaju puno vremena u odnosu na preopterećene roditelje.

Studija Univerziteta u Oksfordu otkrila je da odrastanje uz bake i deke pomaže deci da postanu sposobna da se nose sa nepovoljnim dečijim iskustvima i traumama.

Studija objavljena u časopisu u Engleskoj otkrila je da što je dete bliže baki i deki, to je manja verovatnoća da dete pokaže simptome depresije. Isto važi i u obrnutom slučaju: bake i deke u bliskim odnosima sa unucima takođe ređe pokazuju znake depresije.

Vaspitanje dece posao je roditelja, a bake i deke bi tu samo trebalo da pripomognu.  Bake i deke su važni u vaspitanju dece, a najbitnija je bezuslovna ljubav koju im pružaju – navodi psihoterapeut Zoran Milivojević. – Danas većina mladih porodica zavisi od starijih članova. Onima, koji žive daleko od svojih ili su im roditelji umrli, vidimo koliko je teško da odgajaju decu. Ipak, problemi su brojni ukoliko mališane odgajaju i roditelji i bake i deke. Tako, ako je jedan roditelj zadovoljan načinom na koji su ga njegovi otac i majka vaspitali, taj model želi da primeni i na novom članu porodice. Ako oba partnera žele da vaspitaju najmlađe na „način svojih roditelja“ dolazi do konflikta prvenstveno među njima. U takvoj situaciji važna je njena mama, jer je ženi majčino mišljenje bitno, dok prema svekrvi oseća poštovanje. I obrnuto. Tada lako može da dođe do svađe i takmičenja između baka oko toga koja je u pravu. To se na svaki način mora izbeći. Da bi se izbegle sve moguće neprijatnosti, potrebno je da svi sednu za sto i da se dogovore – ističe Milivojević. – Partneri bi prvo sa svojim roditeljima trebalo da vide da li oni hoće i koliko mogu da pomognu. Ali i da im stave do znanja da je njihova reč poslednja kada je vaspitanje novog člana porodice u pitanju. Možda baka i deka žele da uživaju u penziji, a ne da stalno čuvaju unuke. Vrednosti poput pravednosti, poštenja, poštovanja sebe i drugih su večne i univerzalne, a to bi mališane trebalo naučiti. Tu su i radne navike, samodisciplina, razvitak empatije i socijalne inteligencije…

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana