Samohrani roditelji i deca

Život samohranog roditelja ume da bude težak. Samohrani roditelj mora da igra sve uloge u životu svoje dece – domaćice, hranitelja, negovateljice, vaspitača, učitelja… ali važnije od svih, ulogu i oca i majke. Kako biti odličan roditelj, a imati i četiri stuba svog života: ljubavni, društveni, porodični i poslovni život, pitanje je koje sebi mnogi postavljaju.

Važno je, kažu stručnjaci, da samohrani roditelji prihvate da je određena količina stresa uvek deo roditeljstva, a ne kao prepreku koja ih dodatno iscrpljuje. Razvoj deteta zavisi od odnosa koji uspostavlja sa roditeljem. Deca iz ovakvih porodica mogu da ostvaruju bliske odnose sa drugima, da imaju visoka postignuća u obrazovanju i karijeri jednako kao i deca iz potpunih porodica.

Vreme koje roditelj provodi  sa detetom je najvažnije. Roditelj opterećen raznim poslovima može da bude isrcrpljen i fizički i psihički i emocionalno. Pravi izbor prioriteta u prevazilaženju ovih teškoća je važno, koliko i aktivnosti u kojima učestvuju i roditelji i deca.

Odavno se zna da je samo zadovoljan roditelj – dobar roditelj

Jednoroditeljske porodice u savremenom društvu česta su pojava, istraživanja kažu da  između trećine i četvrtine svih porodica u svetu čine jednoroditeljske porodice. Pred ove roditelje je stavljeno više zahteva kada je vaspitanje dece u pitanju, oni se susreću sa više problema odjednom, od kojih su neki očekivani, a neki ne. Samohrani roditelji ponekad, u preteranom pokušaju da svoje dete zaštite, postaju previše brižni i zaštitnički orijentisani. Ne vide svoje dete realno, ne prepoznaju razvojne faze, teško uspostavljaju granice poželjnog ponašanja, skloni su preteranom povlađivanju i popuštanju.

Velika ljubav jednog roditelja uvek je bolja od neskladnog odnosa u kome dete ispašta, poručuju psiholozi.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana