Prvi Erbasovi helikopteri za MUP Srbije sleteli u Beograd Tanjug

Objavljeno: 08.07.2019. 16:47 Izmenjeno: 09.07.2019. 10:12

Dva Erbasova helikoptera H 145M namenjena srpskoj policiji sletela su u Beograd.

foto Tanjug

Inače, prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije Erbas, predstavljen je nedavno na Sajmu naoružanja, kada je ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor Erbasa Bruno Evan.

Od devet helikoptera H 145M, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Vučić je nedavno na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od Erbasa 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja.

Četri policijska H145M će imati višestruku namenu, a helikopter sa maskirnom šemom će se koristiti za specijalne operacije.

Maskirna šema policijskog H145M je tamnija od vojne i svi policijski helikopteri imaju potpuno zatamnjena zadnja stakla.

Pored toga, H145M može da leti u ekstremno lošim meteorološkim uslovima sa jednim pilotom, sa visokim nivoom automatizacije i da pri tom izvršava sve zadatke uz troškove eksploatacije koji su daleko manji od postojećih Mi-17 i samo nešto viši od „Gazele“.

Ti policijski helikopteri biće namenjeni zadacima nadzora i prevoza osoba.

Od pet letelica namenjenih za vojsku – tri će biti naoružana, a dva su predviđena za traganje i spasavanja i biće opremeljni tako da će moći da prođu kroz oblake.

Pored Srbije, različite serije „Erbasovih“ helikoptera se koriste u više od 150 zemalja širom sveta, a samo naš sused, Mađarska, naručila je nedavno 20 istovetnih helikoptera marke H145M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana