Prvi bazar i etno-revija „Umotvorine i rukotvorine Banijaca” Beoinfo

Objavljeno: 15.09.2019. 16:40 Izmenjeno: 15.09.2019. 16:40

Pod pokroviteljstvom opštine Zemun, a u organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije u Domu kulture u Ugrinovcima održan je prvi bazar sa pratećom etno-revijom i kulturno-umetničkim programom pod nazivom „Umotvorine i rukotvorine Banijaca”.

Na jednom mestu posetioci su mogli da pogledaju ili kupe umetničke predmete kakvih nema u radnjama, počev od dekupaža, nakita od kože i metala sa etno motivima, pa sve do skulptura rađenih u drvetu, posuđa, starih mašina za šivenje i tkanje, ali i da uživaju u reviji narodnih nošnji, tradicionalnoj igri i pesmi – daru nesputanog i neuništivog duha Srba sa Banije. Cilj manifestacije je da se oživi sećanje na Baniju i da se pokaže deo bogate kulturne baštine.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić naglasio je važnost manifestacije koja afirmiše, edukuje i ukazuje na značaj očuvanja kulturne baštine Banijaca kao dela najstarije srpske tradicije.

– Pogotovo je značajno što će prodaja rukotvorina omogućiti da se kućni budžeti naših marljivih sugrađana poboljšaju. Opština Zemun je vaš dom, a na nama je da vam omogućimo da živite dostojno u dvadesetprvom veku – rekao je Matić, uz napomenu da odgovornom socijalnom politikom opština Zemun usmerava različite aktivnosti i pruža podršku porodicama izbeglih i interno raseljenih lica u procesu njihove integracije i ekonomskog osnaživanja.

U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji ove manifestacije predsednik Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije Miroslav Kovjanić uručio je plakete i zahvalnice predsedniku opštine Zemun Dejanu Matiću i svima koji su to zaslužili.

Manifestaciji je prisustvovao narodni poslanik i predsednik Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, direktorka Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković sa saradnicama, Banijci i mnogobrojni građani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana