Prva žrtva Brexita: Kameron najavio ostavku do oktobra Tanjug

Objavljeno: 24.06.2016. 10:17 Izmenjeno: 24.06.2016. 10:17

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da je njegovom narodu potreban novi premijer i najavio da će podneti ostavku do oktobra nakon što su se Britanci na referendumu većinom izjasnili za izlazak iz Evropske unije.

 

„Mislim da ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sledećoj destinaciji,“ rekao je Kameron, koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, javio je Rojters.

On je u obraćanju novinarima ispred kancelarije u Dauning stritu rekao da je zemlji potrebno novo rukovodstvo, napominjući da on nije taj koji će zemlju voditi kroz pregovore sa Briselom o napuštanju EU.

Ostavku će, kako je naveo, podneti do konferencije Konzervativne stranke na jesen.

„Nema potrebe da danas iznosimo precizan vremenski plan, ali trebalo bi da nastojimo da novi premijer bude postavljen do početka konferencije Konzervativne stranke u oktobru,“ rekao je Kameron.

Borio sam se svim snagama za ostanak ali „Britanski narod je odlučio drugačije, znači potreban mu je novi premijer,“ rekao je on, prenosi Gardijan.

Volja naroda je instrukcija koja se mora izvršiti, rekao je britanski premijer.

On veruje da „Britanije može da preživi izvan EU i nađe svoj put.“

Kameron je ujedno obećao da će uveriti tržišta i investitore da je britanska ekonomija snažna a britance koji žive u inostranstvu i državljane članica EU u Britaniji da neće biti naglih promena.

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma, za izlazak iz EU je glasalo 51,89 odsto građana, a za ostanak 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana