Protesti protiv Bregzita, 700 000 ljudi na ulicama Tanjug

Objavljeno: 20.10.2018. 20:06 Izmenjeno: 22.10.2018. 14:40

U centru Londona danas je održan protestni marš na kojem je više stotina hiljada ljudi, protivnika Bregzita pozvalo na ponovni referendum o istupanju Britanije iz Evropske unije.

foto Tanjug (Yui Mok/PA via AP)

Prema procenama organizatora, na protestu je učestvovalo 700.000 ljudi, a policija nije iznosila svoje procene.

Organizatori skupa rekli su da je potreban novi referendum zato što su se pojavile nove činjenice o troškovima i složenosti procesa Bregzita.

Demonstranti, koji su sa oko 150 autobusa došli iz svih delova zemlje do britanske prestonice, nosili su zastave EUprenosi AP.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan koji se pridružio maršu rekao je za BBC da je na stolu loš dogovor o Bregzitu ili nikakav.

„To je milion kilometara od onoga što je obećano pre dve i po godine“, rekao je Kan.

Današnsji protest, prema njegovim rečima je „marš za budućnost“ za mlade Britance.

Endrju Adonis, laburistički član Doma lordova, rekao je da su „ovonedeljni novi haos i konfuzija u vezi sa pregovorima o Bregzitu pokazali kako će čak i najbolji sada dostupan dogovor biti loš po Britaniju“.

„Glasači nikada neće oprostiti niti zaboraviti ako poslanici dozvole da se ovaj jadni Bregzit dogodi, a da se narodu ne omogući da u tome imaju poslednju reč“, istakao je on.

Prema planu, Britanija treba da napusti EU 29. marta, ali su pregovori između dve strane praćeni mnogobrojnim neslaganjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana