Proslavljen Dan službe vazdušnog osmatranja i Dan graničara tanjug

Objavljeno: 17.06.2022. 16:52 Izmenjeno: 17.06.2022. 16:52

Naglašavaju i da je 126. brigada vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja jedna je od sedam odlikovanih brigada Ordenom narodnog heroja za zasluge postignute tokom NATO agresije.

foto tanjug

 

Dan službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dan 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja obeležen je na svečanosti u kasarni Banjica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tim povodom upriličen je svečani defile jedinica i prikaz naoružanja i vojne opreme, dok su najistaknutijim pojedincima uručena priznanja.

Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković, koji je između ostalog podsetio na bogatu istoriju vazdušnog osmatranja i javljanja, ispisanu najsvetlijim primerima hrabrosti i požrtvovanja.

Nakon svečanosti položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni kojim ta jedinica čuva uspomenu na potporučnike Sinišu Radića i Željka Savičića, poginule tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

„Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona“, navodi Ministarstvo.

Ta jedinica i njeni pripadnici su tokom svih 78 dana agresije dostavljali podatke o situaciji u vazdušnom prostoru što predstavlja presedan u savremenom ratovanju, a zaslužni su i za otkrivanje avijacije po kojoj su uspešno dejstvovale raketne jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije.

Ta jedinica Vojske Srbije posebna je po svojim zadacima koji podrazumevaju konstantno osmatranje vazdušnog prostora iznad i na prilazima Republike Srbije, pa se stoga pripadnici jedinice drugačije nazivaju i graniča neba.

Njihov posao je, kako dodaju iz Ministarstva, da podatke prikupljene radarskim osmatranjem dostave svim korisnicima u sistemu odbrane 24 časa, svih 365 dana u godini.

„Njihov posao se nikada ne završava i oni su uvek u pripravnosti zato su po svojim zadacima osmatranja i neprekidne kontrole vazdušnog prostora, obaveštavanja određenih korisnika sistema odbrane Srbije o situaciji u vazdušnom prostoru, navođenju borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima u nuždi i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostori jedinstveni u Vojsci Srbije“, navode iz Ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana