Proslava Dana državnosti Srbije i na izložbi Ekspo Dubai Tanjug

Objavljeno: 09.02.2022. 16:35 Izmenjeno: 09.02.2022. 16:35

Među kompanijama iz Srbije su i Delta agrar, YUhor, Dijamant, Jaffa, Vino Župa, PIK Bečej, Vital, Štraus adriatik, Eliksir grup, Medela i druge.

Dan državnosti Srbije biće obeležen 15. februara i na Svetskoj izložbi Eskpo 2020 u Dubajiu, u organizaciji Privredne komore i Vlade, gde će biti organizovan program proslaven na više lokacija koji će pratiti brojni biznis i kulturni događaji, između ostalog nastup čuvenog violiniste Stefana Milenkovića sa Gudačkom reprezentacijom maldih.

Celodnevni program proslave biće održan na više lokacija na izložbi Ekspo, a pratiće ga brojni kulturni i biznis događaji, koji imaju za cilj da predstave Srbiju kao zemlju kreativnih stvaralaca i snažnu investicionu destinaciju, najavljeno je iz PKS.

Program proslave Dana državnosti počeće 15. februara, u 10 sati, u velelepnoj Al Wasl dvorani, podizanjem srpske zastave i obraćanjem zvaničnika koji će pratiti nastup nacionalnog Ansambla Kolo, a Vladu Srbije predstavljaće ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Nakon toga će uslediti premijerni nastup Gudačke reprezentacije mladih koji će izvesti program pažljivo osmišljen za Dan državnosti Srbije.

Milenković je u saradnji sa nacionalnom platformom „Srbija stvara“, čiji je kreativni ambasador, raspisao konkurs za izbor najtalentovanijih mladih virtuoza koji će svojim nastupom predstaviti Srbiju na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai.

Nakon toga, program se seli u raskošni Paviljon Srbije gde će od 18.30 do 20.30 sata u bašti paviljona nastupiti harmonikaš Petar Marić, osmostruki svetski prvaki na električnoj harmonici i Ansambl Kolo, a unutar paviljona biće održan koncert filmske muzike koji će izvoditi Jelena Gavrilović i Aleksandra Markovića, kao i nastup Ð Emine.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara biće organizovana i investiciona konferencija „Serbia Cuntry Busineš Briefing“, na kojoj će biti zastupljeni, pre svega, sektori: hrana, poljoprivreda i savremene tehnologije.

U fokusu konferencije su investicioni potencijali Agri-Food sektora i High teć (visoke tehnologije), Bio teć i ICT.

Konferencija će predstaviti najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije.

Agri-Food sektor jedan je od ključnih nosilaca razvoja privrede naše zemlje, naročito važan kada je reč o izvozu, i gde postoji velika šansa za dalje unapređenje, kažu u PKS.

Takođe, dodaju da savremene tehnologije, ICT, pa i povezivanje agri-food sektora sa visokim tehnologijama u smislu osavremenjavanja načina proizvodnje, predstavljaju budućnosti i važan smer razvoja.

Inače, PKS organizuje i Osmu tematsku nedelju „Poljoprivreda i prehrana“ i nastup privrednika na Svetskoj izložbi od 12. do 20. februara u Dubaiju.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović kaže da će fokus više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija koji učestvuju na Osmoj tematskoj nedelji biti na inovacijama u poljoprivredi, povezivanju sa ino partnerima, upoznavanju iskustava i trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane.

Agenda za privrednike iz Srbije, od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, obuhvata poslovne susrete sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih država, učesnica Ekspa.

Poseban događaj biće predstavljanje naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju tržište čitavog Bliskog istoka, a ne samo UAE.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood sajam prehrambene industrije koji se, takođe, u ovom periodu održava u Dubaiju.

PKS i Razvojna agencija Srbije organizuju i nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Gulfood 2022“, od 13. do 17. februara.

Inače, Svetska izložba Ekspo 2020 u Dubajiu, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi Ekspo predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara, a tema nastupa je nazvana „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo

budućnost“.

Naša zemlja je na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju, ističu iz PKS, postigla impresivne rezultate, ugostila na svom paviljonu skoro 700.000 posetilaca iz celog sveta i na najbolji mogući način predstavila svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana