Proširenje prava donelo 2.000 novih pokušaja roditeljstva tanjug

Objavljeno: 08.11.2022. 16:51 Izmenjeno: 08.11.2022. 16:51

Škodrić je dodala kako uvoz jajnih ćelija i spermatozoida do sada nije bio moguć, čak i ako su troškove snosili budući roditelji.

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će, zahvaljujući proširenju prava za korišćenje državne pomoći prilikom vantelesne oplodnje, ove godine 2.000 parova više nego 2021. ući u taj program kako bi postali roditelji.

Ona je potvrdila da će početkom decembra parovi moći da koriste uvezeni donatorski materijal za reprodukciju koji će platiti država i da je za te svrhe planirano milijardu dinara, s tim da će taj iznos verovatno biti i veći.

„Ovo je još jedna od mera demografske politike koju je predsednik Aleksandar Vučić doneo u rekordnom roku, a na inicijativu premijerke i uz podršku ministarke zdravlja Danice Grujičić. Uspeli smo da donesemo maksimalno liberalna prava u oblasti ventelesne oplodnje, odnosno uvoza reproduktivnog materijala“, izjavila je Škodrićeva za Tanjug.

Ona je dodala kako uvoz jajnih ćelija i spermatozoida do sada nije bio moguć, čak i ako su troškove snosili budući roditelji.

„Sve žene do navršene 45 godine će o trošku države moći da računaju na korišćenje ove vrste pomoći ukoliko imaju partnera, ali ne mogu svojim jajnim ćelijama da postanu majke, zatim žene koje nemaju partnera, ali žele da se ostvare kao majke i žene koje imaju partnera, ali njihov partner ne može da ima decu zbog azospermije“, objasnila je direktorka RFZO-a.

Navela je da se išlo još jedan korak dalje, pa će i oni koji su ranije o svom trošku nabavili donirani reproduktivni materijal i prvi pokušaj vantelesne oplodnje obavili u iniostranstvu, moći da nastave postupak u Srbiji, a troškove transporta materijala će snositi država.

Direktorka RFZO-a je najavila da će parovi, odnosno žene imati prava na šest pokušaja vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i da će moći da biraju između sedam državnih i 14 privatnih klinika.

Škodrićeva je objasnila da se postupak vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom neće razlikovati od dosadašnjeg postupka, ali da se država potrudila da pojednostavi parovima proceduru.

„Euprava je formirala aplikaciju koja će da koordinira sve institucije, od referentne banke preroduktivnoig materijala, preko RFZO-a, Ministarstva zdravlja i banaka iz kojih se uvozi donirani materijal. Preko te aplikacije će se odvijati celokupna administracija. Uvoz materijala će raditi referentna banka, a budući roditelji će preko aplikacije u svakom momentu moći da imaju uvid u kom statusu je njihov zahtev, kada su dobili saglasnost i kada mogu da počnu postupak“, izjavila je Škodrićeva.

Naglasila je da je do sada uvoz materijala bio moguć samo iz Španije, ali da država sklapa ugovore sa svim evropskim bankama koje dozvoljavaju izvoz materijala, a to su Grčka, Italija,Španija i skandinavske zemlje, a parovi će moći da biraju iz koje zemlje će da uvezu reproduktivni materijal.

„Cena ovog postupka je oko 7.000 evra i celokupan trošak snosi država, za one koji ispunjavaju stručne kriterijume. Oni koji ih ne ispunjavaju moći će da uvezu o sopstvenom trošku“, objasnila je direktorka RFZO-a.

Istakla je da se do sada već prijavilo 150 parova zainteresovanih da koriste ovu državnu pomoć u ostvarivanju roditeljstva i da očekuje kako će do kraja godine biti bar 1.500 prijava.

„Mi smo jedna od retkih zemalja koja snosi celokupne troškove postupka. Većina ih plaća deo troškova, Hrvatslka palća do 1.000 evra, a sve dalje snose osiguranici“, rekla je Škodrićeva.

Ona je navela da je prošle godine bilo 6.000 upućivanja na vantelesnu oplodnju, da ih je ove godine do novembra bilo 7.200 i da očekuje da će do kraja ove godine biti oko 8.000 parova i žena koji se odlučuju za vantelesnu oplodnju.

„Uspešnost je sve veća. Mi te analize pravimo, ali ćemo zahvaljujući aplikaciji Euprave moći da imamo tačne podatke. Do sada oni nisu bili potpuno tačni, jer se vantelesna oplodnje odvija u klinici, a onda se kontrole i praćenja trudnoće odvija kod drugih lekara, ali ćemo sada imati potpuno tačne podatke o uspešnosti vantelesnih oplodnji“, rekla je Škordićeva.

Ona je istakla da je država ove godine tri puta proširila prava na vantelesnu oplodnju.

„U februaru smo doneli odluku o neograničenom broju postupaka za prvo dete, zatim smo uveli da oni koji imaju prvo dete, bez obzira da li su ga dobili prirodnim putem ili vantelesno, imaju pravo na drugo dete o trošku države, zatim neograničen broj zamrzavnja reproduktivnog materijala i embriona i uveli smo pravo da muškarci koji imaju azospermiju mogu da apliciraju o trošku države“, navela je Škodrićeva.

„U julu smo doneli novu meru, proširenje starosne granice za žene sa 43 na 45 godina i ovo je treće proširenje. Sa svim ovim proširenjima od 2018. godine mi smo pored Izraela jedina zemlja na svetu koja ima ovoliki obim prava“, naglasila je direktorka RFZO-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana