Proširenje EU vodi razvoju,miru i stabilnosti na kontinentu Tanjug

Objavljeno: 02.02.2022. 16:19 Izmenjeno: 02.02.2022. 16:19

Dodaje da je u razmatranju tog pitanja u Savetu EU i radnim grupama potpornu ulogu imala i Slovenija, koja je, kaže, proces vodila uz veliko angažovanje i u okviru EU je oblikovana saglasnost, pa su otvaranje pregovora podržale sve članice EU.

Proširenje Evropske unije vodi ka daljem razvoju, kao i miru i stabilnosti na celom kontinentu, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan i ističe da je EU važan partner za razvoj i prosperitet zemalja regiona, kao što je i Zapadni Balkan važan za budućnost Unije.

Dovžan, koji danas boravi u poseti Srbiji, a čija je zemlja predsedavala EU u drugoj polovini prošle godine, navodi i da Sloveniju raduje što francusko predsedavanje, koje je počelo u 2022. nastavlja da deluje na jačanju veza EU i Zapadnog Balkana, kao i na strateškoj autonomiji EU, čemu značajan doprinos može dati i ovaj region.

„Brojni razvojni i drugi izazovi su jednaki, i zajedno ćemo ih mnogo lakše rešavati nego svako za sebe“, rekao je Dovžan za Tanjug.

Srbija je za vreme slovenačkog predsedavanja, posle dve godine, napravila veliki iskorak u procesu pridruživanja, otvorila klaster 4, a na pitanje kolike su slovenačke zasluge, Dovžan ističe da zasluge za otvaranje klastera sa četiri poglavlja pripadaju pre svega Srbiji i angažovanju vlade i civilnog društva, koji je prepoznala i Evropska komisija.

Na pitanje da li je zadovoljan urađenim za vreme predsedavanja Slovenije Unijom, odgovara potvrdno, navodeći da je zvanična Ljubljana zadovoljna što je, uprkos pandemiji, uspela da rad u Savetu EU vrati na pravi put.

„Zahvaljujući visokom stepenu vakcinisanosti na političkom, diplomatskom i birokratskom nivou, uspeli smo da većinu najvažnijih sastanaka organizujemo u fizičkom obliku i realizujemo zacrtane planove. Među važnijim sastancima bio je i samit lidera zemalja članica EU i Zapadnog Balkana prošlog oktobra u Sloveniji, na kojem je usvojen i dogovor da će se ovakvi sastanci od sada održavati svake godine“, rekao je Dovžan.

Kaže da se uspelo u tome da se među članicama EU podigne svest o strateškom značaju daljeg proširenja EU, a izdejstvovali su i usvajanje odluka Saveta EU o proširenju.

„Bile su usvojene i pravne osnove za podelu sredstava iz tzv. IPA III fondova, koje će u velikoj meri moći da koristi i Srbija. Ostvarili smo veliki napredak i na zakonodavnom planu, jer smo završili pregovore za čak 20 zakonskih akata koji će u velikoj meri doprineti jačanju strateške autonomije EU. Takođe smo doprineli poboljšanju otpornosti EU i njenoj spremnosti da odgovori na buduće krize“, nabraja Dovžan.

Na pitanje koliko je rešavanje kosovskog pitanja važno u procesu pridruživanja i koliko Slovenija može da utiče da se izvrši pritisak na Prištinu da se vrati za pregovarački sto i primeni sporazum o Zajednici srpskih opština, kaže da je rešavanje tog pitanja sastavni deo procesa pregovora o članstvu u EU, a da se u dijalogu očekuje konstruktivan pristup obe strane.

„Slovenija podržava napore izaslanika Miroslava Lajčaka. Verujemo da može pomoći stranama u pregovoru u pronalaženju zajedničkog načina za sprovođenje svih dogovorenih sporazuma, kao i za sklapanje opšteg sporazuma koji će Srbiji omogućiti da se dodatno približi članstvu u EU“, rekao je Dovžan.

Upitan kakva je budućnost Srbije, kad je reč o EU, s obzirom na slovenačka iskustva, Dovžan navodi da je budućnost Srbije u EU, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, te da ima osećaj da bi u javnosti Srbije trebalo ojačati svest o značaju članstva u Evropskoj uniji.

Napominje da je Slovenija tokom 18 godina članstva u EU mnogo dobila, da kao država oseća dobrobit članstva, jer se o važnim pitanjima razgovara za zajedničkim stolom i odlučuje zajedno sa ostalim članicama EU kao ravnopravan partner.

Još važnije su, međutim, ukazuje, koristi koje građani neposredno osećaju u različitim oblastima, od kojih su među važnijima, na primer, viši ekološki standardi, bolji životni standard, jačanje pravne sigurnosti, brži ruralni razvoj, više obrazovnih mogućnosti, sloboda kretanja robe i ljudi, osnivanje preduzeća i priliv stranih investicija…

“Prednosti je mnogo. Zato je važno da Srbija nastavi sa svojim naporima i reformama koje će joj omogućiti da uspešno napreduje u procesu pregovora, a potom i članstvu u EU. Već sam pregovarački proces je izuzetno važan, jer sam po sebi može doneti mnoge od navedenih koristi još pre samog ulaska u EU”, rekao je Dovžan.

On ističe da nije tajna da Slovenija podržava Srbiju na evropskom putu, zbog čega je redovan dijalog o tim pitanjima veoma važan, pa samim tim i njegova poseta Beogradu.

Poručuje da je Slovenija u skladu sa svojim mogućnostima uvek spremna da pomogne Srbiji na putu ka EU.

Ističe i da Slovenija i Srbija veoma dobro sarađuju u mnogim oblastima, ali je ljudima verovatno najvidljivija saradnja na ekonomskom planu, koja nakon pandemije ponovo jača.

Srbija je, kaže, za Sloveniju druga najvažnija investiciona destinacija, što pokazuje veliko poverenje slovenačke privrede u Srbiju.

“Slovenija želi malo više dinamike u pitanjima u vezi sa sukcesijom, jer želimo da se ovaj proces, koji traje već 21 godinu, što pre uspešno završi”, dodao je Dovžan.

Sagovornicima u Beogradu predstavio je i kandidaturu Slovenije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za period 2024-2025. godine.

“S obzirom na to da delimo brojne zajedničke vrednosti i da imamo zajedničku budućnost u EU, računamo i na podršku Srbije u ovoj kandidaturi”, rekao je Dovžan.

Na pitanje kako bi ocenio bilateralnu saradnju između Slovenije i Srbije, kaže da je ona dobra, intenzivirana tokom predsedavanja Slovenije EU, što i logično, jer pored tradicionalnog bilateralnog sadržaja, države dele i zajednički interes – efikasno približavanje Srbije EU.

“Drago mi je što smo uspeli da naše predsedavanje Savetom EU iskoristimo da unapredimo kontakte sa srpskim predstavnicima i tako postavimo dobru osnovu i za buduću saradnju dve zemlje na evropskoj agendi”, rekao je Dovžan.

Podsetio je da će se u narednih nekoliko meseci i u Sloveniji i u Srbiji održati niz izbora koji će, kaže, u pretežnoj meri usmeriti pažnju obe zemlje na unutrašnji politički razvoj.

“Verujem da će nakon tog perioda uslediti dalja ojačana dinamika kako bilateralne saradnje, tako i saradnje u različitim multilateralnim okvirima i da će se steći uslovi za ubrzani nastavak pregovaračkog procesa za pristupanje Srbije EU”, zaključio je Dovžan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana