Pronađen snimač parametara leta palog MIG-21 Tanjug

Objavljeno: 27.09.2020. 09:53 Izmenjeno: 28.09.2020. 09:29

Pronađen snimač parametara leta palog MIG-21, u kojem su stradala dvojica pilota, izjavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

foto zvornikdanas-informer

„Vojne komisije su završile sa terenskim radom i svi materijalni dokazi su prikupljeni, ostaci letelice su uklonjeni i preneti u Vazduhoplovni zavod“, rekao je ministar Vulin gostujući na TV Prva.

On je naveo da će stručnjaci videti koje je podatke zabeležio snimač parametara i objasnio da on beleži samo parametre leta, ne i razgovor pilota kao „crna kutija“.

Kako je objasnio ministar Vulin, svi ti podaci se dostavljaju Tužilaštvu i ono je to koje dalje odlučuje o slučaju, jer „ne može Vojska da sprovodi postupak“.“Mi prikupljamo dokaze, dajemo odgovarajuće zaključke i sve predamo Tužilaštvu. Nama je veoma važno da znamo zašto se ovo desilo i zbog pripadnika i zbog budućnosti“, rekao je Vulin i poručio da nije ovo nešto što se dešava samo Vojsci Srbije i podsetio na tragediju u Ukrajini, kada je pre par dana u avionskoj nesreći poginulo 26 kadeta.
Takođe, Vulin je govorio i o tragedijama vazduhoplova u armijama sveta i istakao da je jedan od najsavremenijih aviona F-35 u proteklih nekoliko godina pao tri puta, da je vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država u proteklih pet godina izgubilo 133 pilota i članova posade.

Govoreći o aktivnostima pre poletanja aviona, ministar Vulin je pojasnio da je potrebno da avion pregleda osam ljudi, da mora da sakupi pet potpisa – četiri potpisa mehaničara i inženjera i peti pilota i da ne može u Vojsci Srbije da poleti neispravan vazduhoplov.

Vulin je rekao da je gubitak dvojice pilota strašan udarac za celu Vojsku Srbije i za Srbiju. Kada se uzgubi jedan ljudski život to je tragedija. „Kada izgubite dva pilota, dva oficira, dva pripadnika Vojske to je tragedija koju ne osećaju samo njihove porodice, koje su naravno najviše pogođene, nego oseća čitava zemlja, čitava nacija“, rekao je Vulin.

Obustavljanjem vojnih vežbi Srbija sačuvala neutralnost

Obustavljanjem vojnih vežbi sa partnerima i na istoku i na zapadu Srbija je sačuvala vojnu neutralnost, rekao je ministar odbrane Aleksnadar Vulin. „Mi smo ovim sačuvali svoju vojnu neutralnost, zato što nismo dozvolili da Vojska Srbije postane faktor ucenjivanja. Da smo se povukli samo iz vežbe sa Belorusijom, a nastavili, recimo, vežbu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ruskom Federacijom, značilo bi da je Belorusija „loš momak“, da je Belorusija nešto loše. Naravno da bi narušili svoju vojnu neutralnost“, objasnio je Vulin za tv Prva.

Doneta odluka je teška, kaže ministar Vulin i objašnjava da takvu odluku nije teško braniti, koliko je težak način na koji je doneta, jer je njime morala biti odbranjena naša vojna neutralnost.

Na pitanje šta će se dešavati po isteku perioda od šest meseci, Vulin kaže da će njegov predlog biti da se vežbe sa stranim partnerima nastave, jer smatra da vojska koja ne vežba sa drugim vojskama zaostaje i gubi puno jer ne vidi kako se svet razvija.

Vulin je rekao da je njegov predlog od pre nekoliko dana, upućen Ministarstvu spoljnih poslova, bio da se srpski vojnici povuku iz mirovnih misija. On navodi da je u ovom trenutku van granica naše zemlje u mirovnim misijama 276 naših pripadnika. Najveće mirovne misije su u Libanu i Centralnoafričkoj Republici, one su pod komandom Ujedinjenih nacija, a imamo ih još koje su pod komandom Evropske unije.

 

Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod

Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod i sve ključne odluke o našem nacionalnom biću, o našem nacionalnom pitanju moramo da donosimo zajedno, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komentarišući tekstove koji se pojavljuju u medijima u regionu, a u kojima se navodi da predsednik Aleksandar Vučić stvara „srpski svet“, „Dušanovo carstvo“ ili da se uspostavlja nova „srpska hegemonija“, Vulin je za tv Prva ponovio da je predsednik Srbije predsednik svih Srba.“Predsednik Srbije jeste, mora i treba da bude predsednik svih Srba. Kada Tirana pozove, recimo predsednika opštine Bujanovac i Preševo da im kaže kako će da naprave lokalnu samoupravu i da im kaže da izbace komšije Srbe prvi put iz vlasti u Bujanovcu, to je u redu? To nije „Velika Albanija“, nije hegemonija? A ako Aleksandar Vučić da neku izjavu ili razgovara sa Srbima u regionu ili pomogne Srbima u regionu, to je hegemonija, to je „Velika Srbija“? Dosta smo se mi izvinjavali za „Veliku Srbiju“. Kome se mi to izvinjavamo? Da, treba da stvaramo srpski svet u smislu da Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod“, poručio je Vulin.

Vulin je rekao da brigu o Srbima, ma gde oni da žive, ne smatra mešanjem u unutrašnje stvari drugih država i podsetio kako su se prema srskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponašali u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj.

„Da smo bili dovoljno pametni da u dve Jugoslavije već jednom nacrtamo gde to mi živimo i da se to gde živimo zove Srbija, da smo imali hrabrosti i pameti da to uradimo, sada ne bismo pričali o tome“, rekao je Vulin i dodao da se to nije desilo i da su velike sile rekle „Svi mogu da se ujedine, Srbi ne mogu“.

On je napomenuo i da 80 miliona Nemaca posle dva svetska rata živi u jednoj državi, a da se „ne daj Bože osam miliona Srba ujedini i da žive zajedno, to bi bila katastrofa“.

„Dosta smo pristajali na tu laž. Verujem da treba da stvaramo srpski svet. Voleo bih da predsednik Vučić radi upravo na tome i da ove optužbe budu baš tačne. I da, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste predsednik svih Srba, bez obzira gde žive i kad povlači bilo koji potez on razmišlja kako će se to odraziti na Srbe i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“, rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dovođenje Borisa Miloševića na kninsku tvrđavu, da bi učestvovao u proslavi godišnjice „Oluje“, u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, ministar Vulin vidi kao poruku Hrvatske za predsednika Vučića, u kojoj se kaže da „hrvatski Srbi“ nisu deo jedinstvenog političkog prostora Srbije i Srba.

„Svi smo deo jedinstvenog političkog prostora. Mi smo jedan narod. Ne možete doneti ni jednu odluku, a da ne razmišljate kako će se odnositi na druge delove srpskog naroda. Ne živimo u jednoj zemlji, voljom velikih sila, ne našom voljom, ali pravimo srpski svet“, reko je ministar Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana