Promocija podoficira RV i PVO tanjug

Objavljeno: 18.06.2022. 12:14 Izmenjeno: 18.06.2022. 12:14

Stefanović je podsetio da se ove godine obeležava 110 godina od formiranja srpskog ratnog vazduhoplovstva.

 

foto tanjug

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici je održana svečana promocija polaznika 2. klase Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protiv vazdušne odbrane (PVO) kojoj je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Od primljenih 80 polaznika Kursa, u četvrtom modulu koji podrazumeva individualnu i kolektivnu obuku za podoficire za konkretne dužnosti u vidu RV i PVO, ima 73 kandidata koji su svi uspešno završili Kurs i od danas su primljeni u vojnu službu u svojstvu podoficira.

Stefanović čestitao je „najmlađim starešinama novi čin koji su dobili“ i istakao da obuka koju su prošli nije bila laka, a da su šest meseci polaznici bili suočeni sa mnogim naporima i izazovima.

Zahvalio je i porodicama predstavljenih podoficira na tome što su ih odgajali kao dobre ljude, koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje vojnička profesija nosi, kao i da časno nose uniforme i zastavu svoje zemlje.

„Mala, siromašna, ratom izmučena Srbija je 1912. godine formirala svoju vazduhoplovnu komandu, išla u korak sa savremenim svetom čak i u trenutku kada su se neke mnogo moćnije zemlje tek spremale da naprave taj korak“, ukazao je ministar.

Kako kaže, generacije PV i RVO utkale su svoje znanje i umeće u naše ratno vazduhoplovstvo, prošle su periode uspona, ratova, stradanja, periode sramotnog zapostavljanja i neulaganja.

„Ne smemo da dozvolimo da naša deca ne znaju ko je bio Mihajlo Petrović, srpski pilot, sa dozvolom sa rednim brojem 1. Ne smemo da dozvolimo da naša deca ne znaju ko je Milenko Pavlović, koji je u neravnopravnoj borbi, protiv 16 ratnih aviona, 1999. godine uzleteo da brani nebo svoje Srbije i u toj borbi dao svoj život“, kazao je ministar.

Navodeći da naše ratno vazduhoplovstvo ima slavnu istoriju, Stefanović ističe i da ima odličnu i budućnost.

Dodaje da se napreduje u investicijama i ulaganjima i u tom smislu ukazuje da se i današnja svečanost održava u hangaru koji je napravljen i otvoren pre samo par nedelja.

Ističe da će i ovde biti prilike da se vide nove investicije, ali i da se sada mogu videti modernizovani migovi 29, novi helikopteri MI 35, MI 17 i nove baterije, panciri…

„Ne dičimo se samo investicijama u našu tehniku, već i u naše ljude“, naglašava Stefanović i dodaje da će biti nastavljeno sa povećanjem njihovih plata, investicijama u njihovo znanje.

Zahvalio je novim podoficirima što su se odlučili da služe svoju zemlju i naglasio da smatra da nema plemenitijeg poziva od tog.

Očekuje od njih, kako kaže, da čestito nastave da brane boje Srbije na svojim uniformama, da se vide prilikom unapređivanja i da se zajedno raduju novoj opremi i tehnici za celu Vojsku Srbiju.

Nagrađeno je troje najboljih kandidata, a ručne satove dobili su prvorangirana Bojana Stanisavljević kojoj je sat uručio ministar Stefanović, drugorangirani Miloš Marković kojem je nagradu uručio zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Petar Cvetković i trećerangirani Antonije Pehčevski kojem je na svečanosti ručni sat uručio komandant vazduhoplovstva general potpukovnik Duško Žarković.

Stanisavljević, koja se obratila u ime podoficira, istakla je da im predstavlja čast čin koji danas dobijaju, ali i odgovornost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana