Projekat „Zaplovi Srbijom“

Objavljeno: 14.08.2023. 09:18 Izmenjeno: 14.08.2023. 09:18

Projekat „Zaplovi Srbijom“, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od izuzetnog je značaja jer će uticati na to da se veliki broj ljudi upozna sa našom zemljom.

Projekat „Zaplovi Srbijom“, u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, biće razvijan istovremeno sa pripremama za Ekspo, rekao je predsednik Vučić. On je najavio da će 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu nedaleko od zgrade Kapetanije i da će tada prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer. Vučić je rekao da će na Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova i da ćemo sve to morati da uradimo u naredne dve godine.

Nakon što je predsednik Vučić najavio ovaj projekat oglasili su se nadležni koji su istakli značaj te inicijative, ali i ono što će se uraditi u narednom periodu.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Pregrad Petrović je najavio da će do kraja godine na Savi i Dunavu biti uvedeni pametni sistemi za nadzor nad rekama i objasnio da je to nešto poput kontrole leta u avio saobraćaju. On je naveo da postoje i mnoge privatne firme koje prevoze putnike Savom i Dunavom brodićima i čamcima u Beogradu i da to za sada funkcioniše dobro, ali i da se razmišlja o tome da se ulaže i u ovaj deo sektora.

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama je istakla da su očekivani rezultati projekta Zaplovi Srbijom prihodi od nautičkog saobraćaja, povećanje broja putnika koji obilaze Srbiju rekom, a sa druge stane to je društveni benefit – podizanje svesti građana i lokalne samouprave o značaju nautike. Ona je rekla da je važno napomenuti da su aktivnosti na projektu započete u aprilu ove godine, imajući u vidu obim i značaj projekta za dalji razvoj nautičkih potencijala naše zemlje.

Gradiće se marine na Dunavu, i to u Somboru, Golupcu, Kladovu, Smederevu i Velikom Gradištu, potom sledi izgradnja međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični kanalski i linijski saobraćaj, istakla je Ksenija Hajduković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana