Projekat „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost” Studio B

Objavljeno: 19.11.2019. 17:09 Izmenjeno: 19.11.2019. 17:09

Gradska opština Zemun i SOS Dečja sela Srbija promovisali projekat „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost”. U pitanju je projekat koji se odnosi na podršku romskim porodicama u riziku i proces zapošljavanja, saopšteno je iz opštine Zemun.

Ovaj projekat predstavili su predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić, načelnica Uprave opštine Zemun Katarina Zrilić i nacionalna direktorka Fondacije SOS Dečja sela Srbija Vesna Mraković-Jokanović.

Projekat je deo programa Evropske unije „Podrška inkluziji Roma”, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije.
Matić je zahvalio partnerima na projektu i istakao da je opština Zemun aktivna u programima koje sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, kao i u projektima koje finansira Evropska unija.

– Ovaj konkretan projekat je samo jedna u nizu mera koje u saradnji sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima, Gradom Beogradom i nadležnim sekretarijatima sprovodimo u cilju smanjenja broja nezaposlenih. Upravo na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja bilo je u ponudi približno 1.400 radnih mesta. Nastavićemo u ovom pravcu, sprovodeći politiku ravnomernog razvoja Zemuna i odgovornu politiku prema svakom našem sugrađaninu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ili boju kože – rekao je Matić.

Za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva u Srbiji Evropska unija je, u okviru programa koji sprovodi SKGO, izdvojila 1,4 miliona evra od čega je za opštinu Zemun opredeljeno 51.426 evra. Cilj projekta je da omogući jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera koje se odnose na Rome.

Načelnica Uprave GO Zemun Katarina Zrilić  je rekla da opština Zemun neguje aktivnosti koje pružaju pomoć sugrađanima koji se nalaze u nejednakom položaju.

– Upravo kroz realizaciju ovog projekta bićemo u prilici da sve one predrasude, ukoliko uopšte postoje, otklonimo, i da romska populacija dobije priliku da se zaposli i poboljša kvalitet života – istakla je Katarina Zrilić.

Gradska opština Zemun i humanitarna organizacija SOS Dečja sela Srbija potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji omogućava zajedničku realizaciju projekta „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost”, a koji uključuje mere za smanjenje siromaštva, unapređenje socijalne inkluzije, ekonomsko osnaživanje i povećanje funkcionalnosti porodica u riziku na području opštine Zemun.

Nacionalni direktor Fondacije SOS Dečja sela Srbija Vesna Mraković-Jokanović je zahvalila na uspešnoj saradanji te Fondacije i Gradske opštine Zemun.

– Započeta je pre četiri godine, kroz naš Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, koji radi u saradnji sa ADRA Srbija i OŠ „Branko Pešić” iz Zemuna. Verujem da ćemo i kroz ovaj projekat, zajedničkim trudom i radom, podržati značajan broj porodica i pojedinaca, uključujući decu i doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života – rekla je Vesna Mraković-Jokanović.

Tokom 14 meseci trajanja projekta, kroz Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici,  opština Zemun i Fondacija SOS Dečja sela Srbija pružiće podršku u zapošljavanju oko 30 nezaposlenih Roma, raditi na unapređenju roditeljskih kompetencija i obezbeđivanju adekvatne brige o deci za bar 30 romskih porodica u riziku, dok će projektom biti obuhvaćeno i najmanje 100 dece iz ovih porodica.

Fondacija SOS Dečja sela Srbija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana