Projekat grejanja toplotnom energijom iz TENT-a Studio B

Objavljeno: 29.08.2018. 13:22 Izmenjeno: 29.08.2018. 13:22

JKP „Beogradske elektrane“ ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 miliona evra.

Ugovor sa kineskom firmom Power China” potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom. Realizaciju 49 odsto projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz  TENT-a.

V.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije na razne načine pričalo već nekoliko decenija, ali da  niko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene.

“Ovo je veoma vredna investicija i deo koji mora biti uložen u Termoelektranu je nešto manje od 20 miliona evra. To će stvoriti  uslove za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje grejnog kapaciteta samog gradskog dela Obrenovca”, kaže v.d. direktora EPS-a.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da je projekat od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Srbiju, te da će omogućiti veću bezbednost i sigurnost, manju energetsku zavisnost od uvoza, a unaprediće i kvalitet životne sredine u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana