Problem Kosova visoko na listi prioriteta spoljne politike Amerike Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 19. 07. 2019. 12:51:05

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je posle razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Kosova visoko na listi prioriteta spoljne politike Amerike.

“Imajući sve to u vidu, mi očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatan pritisak da se ukinu takse i stvorili uslovi za nastavak dijaloga”, rekao je Dačić za Tanjug.

Šef srpske diplomatije, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu, razgovarao je sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonson.

“Tema svih razgovora bila je situacija u regionu, razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su budući koraci, a to znači da moraju da se ukinu takse da bi se nastavio dijalog”, ističe Dačić i ocenjuje da su svi razgovori bili su veoma korisni da bismo još jednom predstavili naše stavove da smo mi spremni za nastavak dijaloga, ali da ne prihvatamo jednostrane akte koji pokazuju da Priština ne želi bilo kakav kompromis.

Dačić je rekao i da je na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu, na kojoj su govorili i potpredsednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, ukazao na težak položaj Srpske pravoslavne crkve, srpskih vernika na KiM, kao i na sve zločine prema hrišhcanskim vernicima i objektima SPC na Kosovu i Metohiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 7°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana