Privrednici iz Rostova na Donu u poseti Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 24.06.2021. 13:57 Izmenjeno: 24.06.2021. 13:57

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović primio je  u Starom dvoru privrednu delegaciju Rostova na Donu koju je predvodio potpredsednik Privredne komore Rostovskog regiona Jurij Viktorovič Aleksejevski

Sastanku su prisustvovali zamenik sekretara za privredu Radenko Durković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Kemiveš i direktor „Dadova” Vladimir Mijović.

Poželevši dobrodošlicu gostima iz Ruske Federacije, Andreja Mladenović je podsetio da Grad Beograd ima veoma dobru saradnju sa ruskim gradovima i kompanijama iz ove zemlje.

– Beograd ima bratske odnose sa Moskvom, imali smo više uzvratnih poseta i ta saradnja će se i dalje produbljivati organizacijom daljih susreta, a planiran je i novi protokol o saradnji koji će po svom zahvatu biti još širi od prethodnog. Dobre odnose imamo i sa drugim gradovima u Rusiji, poput Sankt Peterburga sa kojim ćemo takođe potpisati sporazum o bratimljenju – kazao je Mladenović.

On je u okviru kulturne saradnje izdvojio spomeničko nasleđe, te podsetio da su jake veze između srpskog i ruskog naroda ovekovečene i spomenikom caru Nikolaju Drugom, ruskim mornarima i uglednom arhitekti Nikolaju Krasnovu, a za nekoliko meseci spomenik će dobiti i Sveti Aleksandar Nevski.

– Spomenici pokazuju ono što je ostalo za nama, a u sadašnjem vremenu moramo graditi i dobre privredne odnose dva naroda. Spremni smo da razgovaramo, čujemo vaše predloge i pomognemo vam u privrednim aktivnostima. U našem gradu imamo odlične odnose sa kompanijama „Gaspromnjeft” i „Lukoil”, a najviše sarađujemo u oblasti transporta i saobraćaja i u više navrata imali smo dobre sastanke sa ruskim kompanijama i predstavnicima vašeg nadležnog ministarstva. Podsetiću i da imamo dobre odnose sa kompanijom „Sinara” iz Moskve, sa kojom pregovaramo o beogradskom vozu i uvođenju „lastočka” sistema koji funkcioniše u oblasti transportnog sistema – kazao je Mladenović, podsetivši i na činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Potpredsednik Privredne komore Rostovskog regiona Jurij Viktorovič Aleksejevski je ukazao da je istorija međusobnih odnosa veoma dobra i duboka i naglasio da je delegacija već sedam dana u Srbiji i da je veoma zadovoljna prijemom na koji je naišla u našoj zemlji.

– Naša dva regiona svako imaju na čemu da rade u ekonomskoj oblasti jer je dosadašnja razmena bila nerazvijena. Ove godine očekujemo vašu delegaciju u gradu Azovu, ovde imamo i svog predstavnika, a sa nama su na put krenuli predstavnici različitih privrednih grana, od mašinstva, preko ekoloških pakovanja do proizvodnje veštačkih đubriva. Srpski privrednici već su pokazali veliko interesovanje i već smo našli partnere u različitim oblastima. Postoji veliki potencijal za saradnju sa Rostovskom oblašću jer imamo velike poljoprivredne i industrijske komplekse koji mogu biti veoma interesantni za srpsko tržište – istakao je Aleksejevski.

Delegacija Privredne komore Rostova na Donu posetu Beogradu i Srbiji završava sutra, 25. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana