Privredni rast evrozone gubi zamajac Tanjug

Objavljeno: 05.10.2016. 12:47 Izmenjeno: 05.10.2016. 12:47

Privredni rast evrozone je izgubio zamajac, a preduzeća su zabrinuta zbog političke neizvesnosti i potencijalnih efekata izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, kao najšire merilo ekonomske aktivnosti, pao je u septembru na 52,6 poena, najniži nivo za poslednjih 20 meseci, sa 52,9 poena iz avgusta, prenosi agencija AP.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 na njeno slabljenje.

Budući da su najnoviji podaci iznad granice od 50 poena, IHS Markit kaže da oni ukazuju na nastavak rasta ekonomije, ali po kvartalnoj stopi rasta od tek 0,3 odsto.

Od četiri najveće članice evrozone, jedino Francuska, prema istraživanju, pokazuje signale zamajca, dok je u Nemačkoj, Italiji i Španiji prisutan trend usporavanja privrednog rasta.

„Sporiji tempo privrednog rasta širom regiona je delimično odraz rastuće zabrinutosti među kompanijama u pogledu ekonomskih perspektiva i političke neizvesnosti“, izjavio je glavni ekonomista IHS-a, Kris Vilijamson.

Odvojeni podaci evropske sluzbe za statistiku Evrostat su pokazali da je maloprodaja u evrozoni pala u avgustu za 0,1 odsto, što najnoviji pokazatelj problema sa kojima je suočena ekonomija evrozone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana