Privatni sektor će morati da reorganizuje poslovanje Studio B

Objavljeno: 03.07.2020. 19:28 Izmenjeno: 03.07.2020. 19:29

Kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost zemlje, država ne može da finansira nove dodatne mere za ublažavanje posledica pandemije korona virusa na privredu, pa će privatni sektor morati da reorganizuje svoje poslovanje i prilagodi ga aktuelnoj situaciji, ocenjuju privrednici.

Država je do sada izdvojila više od pet milijardi evra „kriznog“ novca i donela niz mera čiji je cilj olakšavanje poslovanja privatnog sektora u aktuelnoj krizi. Kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost zemlje, država ne može da finansira nove dodatne mere za ublažavanje posledica pandemije korona virusa na privredu, pa će privatni sektor morati da reorganizuje svoje poslovanje  i prilagodi ga aktuelnoj situaciji, ocenjuju privrednici.

Kriza je pokazala da je potrebno da svaka firma uradi malo dugoročniji plan rada,  procena je NALED-a. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić savetuje firme da dobro sagledaju svoje buduće poslovanje jer je sigurno, kako kaže, da država ne može da donosi mere i daje pomoć unedogled.

Član Poslovnog kluba „Privrednik“ i predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević kaže da je situacija u celom svetu slična kao  u Srbiji, a kao jedno od rešenja za firme u zemlji vidi povoljne kredite iz Fonda za razvoj, mogućnost kredita kod banaka, ali i korišćenje unutrašnjih rezervi preduzeća. Ta pomoć, kaže Spasojević, ne mora da bude uisključivo u novcu, več i u olakšicama.

Država će sigurno „uskočiti“ da pomogne koliko može kao što je to odlično uradila na samom početku korona krize. Treba inicirati ozbiljnije razgovore predstavnika privrede i države, u kojima bi učestvovali Privredna komora, Udruženje korporativnih direktora, NALED, Savet stranih investitora, Savez ekonomista, banke, resorna ministarstva, Narodna banka Srbije, kako bi se zajedno napravio plan za dugoročan odgovor na kovid krizu, ocenjuju privrednici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 33°C
Min: 19°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana