Priština podnosi zahtev EU, Srbija kreće u hitne razgovore tanjug

Objavljeno: 07.11.2022. 14:45 Izmenjeno: 07.11.2022. 15:04

Dačić je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumeju šta se dešava na KiM.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija dobila informaciju da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u decembru podneti zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje procesa da Kosovo dobije status kandidata.

„Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje tog procesa, da Kosovo dobije status kandidata. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU, da se to planira, i zato smo doneli odluku da hitno razgovaramo za svaki slučaj sa svim zemljama koje ne priznaju Kosovo“, rekao je Dačić novinarima u Sofiji gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa tim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, ali je takdođe istakao da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana nesumnjivo jedan od naših najvećih prijatelja.

Dačić je kazao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, te da će sutra biti u bilateralnoj poseti Grčkoj, a namerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprostave i da vidimo da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

„Mi smatramo da je to nemoguće, ali zato mi je bio važan sastanak sa Sijartom i mogu da prenesem njegove veoma čvrste reči da Mađarska neće podrzati ako dođe do takvog zahteva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane Kosova kao što neće podržati razmatranje predloga za članstvo u Savetu Evrope”, istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posledica dobrih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dve zemlje koji su partnerski i bratski.

“Mislim da je to veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa. Za nas je u ovom trenutku bitno da se spreče sva moguća iznenađenja i da to bude neki dodatni faktor prirtiska za našu zemlja”, rekao je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

“Priznaje i Mađarska, ali smatraju da je za svaki dalji priču neophodno da postoji dogovor, odnosno dijalog između Beograda i Prištine. Do tog dogovora nema Mađarska neće podržavati jednostrane akcije Prištine”, naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumeju šta se dešava na KiM.

“Zalažemo se za Briselski sporazum, za razliku od Kurtija koji ne želi da sprovodi sprazum i zato nismo zadovoljni kada EU daje saopštenja u kojem proziva sve strane a nikakvog razloga prema Srbiji za to nema, naprotiv”, dodao je Dačić.

Dačić je istakao da Briselski sporazum ima dva dela, jedan je formiranje ZSO, a drugi učešće Srba u institucijama, navodeći da drugo neće biti dok ne bude prvog.

“Devet godina je zaista dugačak period”, poručio je Dačić.

„Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje tog procesa, da Kosovo dobije status kandidata. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU, da se to planira, i zato smo doneli odluku da hitno razgovaramo za svaki slučaj sa svim zemljama koje ne priznaju Kosovo“, rekao je Dačić novinarima u Sofiji gde je održan sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa tim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, ali je takođe istakao da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana nesumnjivo jedan od naših najvećih prijatelja.

Dačić je kazao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, te da će sutra biti u bilateralnoj poseti Grčkoj, a namerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprostave i da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

“Mi smatramo da je to nemoguće, ali zato mi je bio važan sastanak sa Sijartom i mogu da prenesme njegove veoma čvrste reči da Mađarska neće podrzati ako dođe do takvog zahteva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane Kosova kao što neće podržati razmatranje predloga za članstvo u Savetu Evrope”, istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posledica dobrih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dve zemlje koji su partnerski i bratski.

“Mislim da je to veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa. Za nas je u ovom trenutku bitno da se spreče sva moguća iznenađenja i da to bude neki dodatni faktor prirtiska za našu zemlja”, rekao je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

„Priznaje i Mađarska, ali smatraju da je za svaki dalji priču neophodno da postoji dogovor, odnosno dijalog između Beograda i Prištine. Do tog dogovora nema Mađarska neće podržavati jednostrane akcije Prištine“, naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumeju šta se dešava na KiM.

„Zalažemo se za Briselski sporazum, za razliku od Kurtija koji ne želi da sprovodi sprazum i zato nismo zadovoljni kada EU daje saopštenja u kojem proziva sve strane a nikakvog razloga prema Srbiji za to nema, naprotiv“, dodao je Dačić.

Dačić je istakao da Briselski sporazum ima dva dela, jedan je formiranje ZSO, a drugi učešće Srba u institucijama, navodeći da drugo neće biti dok ne bude prvog.

Stano: Pred Prištinom jasna obaveza da uspostavi ZSO

Portparol Visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je da Priština ima jasnu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

„Što se tiče Zajednice srpskih opština, postoji jasna obaveza za Kosovo da neodložno preduzme korake da se uspostavi ova zajednica. Ova zakonska obaveza i konstantni neuspeh da primeni ovu obavezu, znači da se ovim krši vladavina prava na Kosovu“, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo i da Evropska unija i dalje analizira odgovore koje je dobila od Beograda i Prištine povodom francusko-nemačkog predloga, ali u ovom trenutku, kako kaže portparol, „prioritet je smirenje tenzija na terenu“.

„Poslednjih dana smo videli veoma opasnu eskalaciju situacije i razvoj doađaja koji dovodi u opasnost godine rada i rezultata. Ovo može da ima posledice ne samo na Srbiju i Kosovo nego i na ceo region. Mi pozivamo obe strane na njihovu odgovornost da bi se našlo evropsko rešenje“, naglasio je Stano.

On je podsetio da je u subotu uveče visoki predstavnik Žozep Borelj u saopštenju o aktuelnim događajima naveo koja su očekivanja Evropske unije, država članica od obe strane – i Beograda i Prištine.

Kako je istakao Stano, „sada zaista sve zavisi od obe strane, one treba da ispune sve svoje obaveze i zadatke koji proizlaze iz Briselskog dogovora“.

Portparol je naglaso da je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao za predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem tokom vikenda i da se njegovi napori odvijaju preko saradnje sa međunarodnim partnerima.

A to znači, kako je precizirao, da aktuelna situacija mora da se smiri, a obe strane „da se angažuju u dijalogu koji EU olakšava“.

„To je jedini put za izlaz iz ovog zastoja i iz ove eskalacije i to je put koji vodi ka evropskoj perspektivi“, naveo je Stano.

On je podvukao da ne sme da se dozvoli nova tačka nestabilnosti na evropskom tlu, između Beograda i Prištine.

„Ako se eskalacija produži, niko neće moći da prevenira nesrećne incidente koji mogu da vode u nasilje. Lokalna događanja imaju regionalne posledice i to Evropa sebi ne može da dozvoli, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole i region to sebi ne može da dozvoli.

Zato šaljemo apel za odgovornost lidera u Srbiji i na Kosovu da spreče dalju eskalaciju i da naprave korake ka evropskom ponašanju i evropskim rešenjima“, izjavio je Stano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana